« Powrót do wyników wyszukiwania

Disiarczan sodu (E223)

Inne nazwy: Pirosiarczyn sodu, dwusiarczyn sodu

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Substancja konserwująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może być przyczyną zagrażających życiu ataków astmy oraz wywoływać katar sienny, chroniczną pokrzywkę i atopowe zapalenie skóry. Może też powodować bóle głowy, podrażnienie układu pokarmowego, mdłości.
Zastosowanie
Żywność: winogrona stołowe, świeże owoce liczi, borówka amerykańska (Vaccinium corymbosum), pieczywo, galaretki, polewy (syropy do naleśników, aromatyzowane syropy do koktajli mlecznych i lodów spożywczych), suche herbatniki, wyroby ciastkarskie i cukiernicze, koncentrat pomidorowy, ziemniaki obrane, pulpa cebuli, czosnku i szalotek, pulpa chrzanu, warzywa mrożone białe - w tym grzyby i białe nasiona roślin strączkowych, ziemniaki mrożone i głęboko mrożone, warzywa białe suszone - w tym nasiona roślin strączkowych, suszone grzyby, suszone orzechy kokosowe (np. wórki kokosowe), suszony imbir, suszone pomidory, suszone owoce i orzechy w łupinach, białe warzywa konserwowe w puszkach i słoikach, cytryny w plastrach w opakowaniach szklanych, czereśnie o białym miąższu w opakowaniach szklanych, mostarda di frutta, całe ziarna sago i kasza jęczmienna perłowa, ocet, burgery, piwo, wino, miód pitny, dżemy, galaretki, marmolady, owoce kandyzowane, świeże, gotowane, mrożone i głęboko mrożone głowonogi i skorupiaki, cynamon, musztarda, żelatyna, zagęszczony sok winogronowy przeznaczony do domowego wyrob wina, orzechy marynowane.

Kosmetyki: produkty do pielęgnacji włosów, preparaty do kąpieli, dezodoranty.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję węglanu sodu z dwutlenkiem siarki w środowisku wodnym.
Poza żywnością stosowany również
Przemysł tekstylny i papierniczy: stosowany jako środek wybielający.
Metabolizm
Jest rozkładany w wątrobie do nieszkodliwych siarczanów i wydalany wraz z moczem.
Dopuszczalna dzienna dawka
0,7 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Może obniżać zawartość witamin w produktach spożywczych poprzez ich utlenianie (zwłaszcza witaminy B2 oraz barwników betacyjaninowych). Z kolei przeciwdziała utlenianiu kwasu askorbinowego, czyli witaminy C.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
Podobne z tej grupy
Cytryniany sodu E331
Dwutlenek siarki E220
Galusan propylu E310
Kwas borowy E284
Kwas cytrynowy E330
Kwas jabłkowy E296
Ortofenylofenolan sodu E232
Propyloparaben E216
Siarczyn sodu E221
Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu metylu E219