« Powrót do wyników wyszukiwania

Askorbinian sodu (E301)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Przeciwutleniająca, Regulująca kwasowość, Stabilizująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uważany za nieszkodliwy w zastosowaniu spożywczym.
Zastosowanie
Żywność: nieprzetworzone ryby, mięczaki i skorupiaki (w tym mrożone i głęboko mrożone), pakowane wyroby mięsne ze świeżego mięsa mielonego, pasztet sztrasburski (foie gras), mleko zagęszczone i mleko w proszku, owoce i warzywa w puszkach lub słoikach, schłodzone nieprzetworzone owoce i warzywa gotowe do spożycia oraz pakowane nieprzetworzone i obrane ziemniaki, chleb produkowany wyłącznie z: mąki pszennej, wody, drożdży lub zakwasu oraz soli, świeży makaron, żywność przetworzona na bazie zbóż oraz żywność dla dzieci (tylko w celu regulacji kwasowości), napoje, soki i żywność dla dzieci na bazie owoców i warzyw, herbatniki, sucharki, piwo i napoje słodowe.

Kosmetyki: szminki.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez zobojetnienie kwasu askorbinowego wodorotlenkiem sodu.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: suplementy diety
Metabolizm
Kwas askorbinowy i jego sole są łatwo wchłaniane w przewodzie pokarmowym oraz metabolizowane. Po przyjęciu większych dawek, tylko małe ilości są wydalane z moczem; obserwuje się natomiast wzrost stężenia kwasu askorbinowego we krwi. Po osiągnięciu maksymalnego stężenia następuje szybkie wydalenie z moczem znacznej części spożytej ilości.
Dopuszczalna dzienna dawka
15 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Askorbinian sodu zapobiega brązowieniu żywności, a także powstawaniu nitrozoamin, np. w mięsie.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal4_dod_06122010.pdf ftp://ftp.fao.org/codex/meetings/CCFAC/CCFAC36/fa36_05e.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je20.htm http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal_2_diety_9102007.pdf
Podobne z tej grupy
Azotan potasu E252
Azotyn sodu E250
Cytryniany sodu E331
Dwutlenek siarki E220
Izoaskorbinian sodu E316
Kwas askorbinowy E300
Kwas izoaskorbinowy E315
Kwas jabłkowy E296
Kwas mlekowy E270
Kwas sorbowy E200