« Powrót do wyników wyszukiwania

Askorbinian sodu (E301)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Przeciwutleniająca, Regulująca kwasowość, Stabilizująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uważany za nieszkodliwy w zastosowaniu spożywczym.
Zastosowanie
Żywność: nieprzetworzone ryby, mięczaki i skorupiaki (w tym mrożone i głęboko mrożone), pakowane wyroby mięsne ze świeżego mięsa mielonego, pasztet sztrasburski (foie gras), mleko zagęszczone i mleko w proszku, owoce i warzywa w puszkach lub słoikach, schłodzone nieprzetworzone owoce i warzywa gotowe do spożycia oraz pakowane nieprzetworzone i obrane ziemniaki, chleb produkowany wyłącznie z: mąki pszennej, wody, drożdży lub zakwasu oraz soli, świeży makaron, żywność przetworzona na bazie zbóż oraz żywność dla dzieci (tylko w celu regulacji kwasowości), napoje, soki i żywność dla dzieci na bazie owoców i warzyw, herbatniki, sucharki, piwo i napoje słodowe.

Kosmetyki: szminki.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez zobojetnienie kwasu askorbinowego wodorotlenkiem sodu.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: suplementy diety
Metabolizm
Kwas askorbinowy i jego sole są łatwo wchłaniane w przewodzie pokarmowym oraz metabolizowane. Po przyjęciu większych dawek, tylko małe ilości są wydalane z moczem; obserwuje się natomiast wzrost stężenia kwasu askorbinowego we krwi. Po osiągnięciu maksymalnego stężenia następuje szybkie wydalenie z moczem znacznej części spożytej ilości.
Dopuszczalna dzienna dawka
15 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Askorbinian sodu zapobiega brązowieniu żywności, a także powstawaniu nitrozoamin, np. w mięsie.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal4_dod_06122010.pdf ftp://ftp.fao.org/codex/meetings/CCFAC/CCFAC36/fa36_05e.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je20.htm http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal_2_diety_9102007.pdf
Podobne z tej grupy
Askorbinian wapnia E302
Azotan potasu E252
Benzoesan wapnia E213
Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego E214
Galusan dodecylu E312
Izoaskorbinian sodu E316
Kwas benzoesowy E210
Lizozym E1105
Siarczyn wapnia E226
Witamina E E306