« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Konserwant |
Przeciwutleniająca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych. Pełni funkcję ochronną w organizmie. Tylko w przypadku nadmiernego spożycia preparatów zawierających witaminę E istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania, co może wywołać osłabienia, nudności i wymioty oraz wzdęcia. Są one jednak związane z jej spożyciem jako syntetycznej witaminy, nie jako dodatku do żywności jako tokoferole. |
Zastosowanie |
Żywność: oleje i tłuszcze pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego z wyjątkiem oliwy z oliwek, odtłuszczone serki do smarowania pieczywa, napoje mleczne. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez kondensację parahydrochinonów z fitolem lub izofitolem. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Kanada |
Metabolizm |
Syntetyczny delta-tokoferol nie wykazuje aktywności jako witamina E w organizmie. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
2 mg/kg m.c. dziennie |