« Powrót do wyników wyszukiwania

Delta-tokoferol (E309)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Przeciwutleniająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych. Pełni funkcję ochronną w organizmie. Tylko w przypadku nadmiernego spożycia preparatów zawierających witaminę E istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania, co może wywołać osłabienia, nudności i wymioty oraz wzdęcia. Są one jednak związane z jej spożyciem jako syntetycznej witaminy, nie jako dodatku do żywności jako tokoferole.
Zastosowanie
Żywność: oleje i tłuszcze pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego z wyjątkiem oliwy z oliwek, odtłuszczone serki do smarowania pieczywa, napoje mleczne.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez kondensację parahydrochinonów z fitolem lub izofitolem.
Kraje w których substancja jest zakazana
Kanada
Metabolizm
Syntetyczny delta-tokoferol nie wykazuje aktywności jako witamina E w organizmie.
Dopuszczalna dzienna dawka
2 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/640.pdf
http://www.mbm.net.au/health/296-385.htm
Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2010.
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/11-preserv-conserv-eng.php
Podobne z tej grupy
Azotan potasu E252
Butylohydroksyanizol (BHA) E320
Cytryniany sodu E331
Dwuwęglan dimetylu E242
Gamma-tokoferol E308
Kwas cytrynowy E330
Lizozym E1105
Octan potasu E261
Ortofenylofenol E231
Siarczyn wapnia E226