« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Konserwant |
Regulująca kwasowość, Konserwująca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Uważany za nieszkodliwy. Powinny unikać go osoby z chorobami nerek i serca oraz osoby cierpiące na bardzo rzadką przypadłość - nietolerancję octu. |
Zastosowanie |
Żywność: owoce i warzywa w puszkach lub słoikach, marynaty, sosy (brązowy, owocowy), majonez, chleb produkowany wyłącznie z: mąki pszennej, wody, drożdży lub zakwasu oraz soli, żywność przetworzona na bazie zbóż oraz żywność dla dzieci (tylko w celu regulacji kwasowości), pakowane wyroby mięsne ze świeżego mięsa mielonego. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję kwasu octowego i wodorotlenku potasu. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Australia, Japonia, Kanada, Nowa zelandia |
Poza żywnością stosowany również |
Medycyna: syropy witaminowe dla dzieci, dawniej stosowany jako lek moczopędny i napotny. Badania naukowe: zamienik formaliny w konserwacji preparatów biologicznych. |
Metabolizm |
Kwas octowy i jego sole są wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Wchodzą w reakcje metaboliczne naturalnie zachodzące w ludzkim organizmie i na tej drodze są całkowicie utylizowane (np. synteza glikogenu, cholesterolu, metabolizm węglowodanów i kwasów tłuszczowych). |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |