« Powrót do wyników wyszukiwania

Octan potasu (E261)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Regulująca kwasowość, Konserwująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uważany za nieszkodliwy. Powinny unikać go osoby z chorobami nerek i serca oraz osoby cierpiące na bardzo rzadką przypadłość - nietolerancję octu.
Zastosowanie
Żywność: owoce i warzywa w puszkach lub słoikach, marynaty, sosy (brązowy, owocowy), majonez, chleb produkowany wyłącznie z: mąki pszennej, wody, drożdży lub zakwasu oraz soli, żywność przetworzona na bazie zbóż oraz żywność dla dzieci (tylko w celu regulacji kwasowości), pakowane wyroby mięsne ze świeżego mięsa mielonego.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję kwasu octowego i wodorotlenku potasu.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Japonia, Kanada, Nowa zelandia
Poza żywnością stosowany również
Medycyna: syropy witaminowe dla dzieci, dawniej stosowany jako lek moczopędny i napotny. Badania naukowe: zamienik formaliny w konserwacji preparatów biologicznych.
Metabolizm
Kwas octowy i jego sole są wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Wchodzą w reakcje metaboliczne naturalnie zachodzące w ludzkim organizmie i na tej drodze są całkowicie utylizowane (np. synteza glikogenu, cholesterolu, metabolizm węglowodanów i kwasów tłuszczowych).
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal4_dod_06122010.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je05.htm
http://www.uqtr.ca/plast-journal/vol8/Ulmer_7a10.pdf
Australia: http://www.comlaw.gov.au/Details/F2011C00892/Html/Volume_2 Japonia:http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.8.6E.pdf
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/11-preserv-conserv-eng.php
Podobne z tej grupy
Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego E214
Galusan dodecylu E312
Gamma-tokoferol E308
Izoaskorbinian sodu E316
Kwas jabłkowy E296
Lizozym E1105
Octan wapnia E263
Ortofenylofenol E231
Sorbinian potasu E202
Wodorosiarczyn potasu E228