« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas askorbinowy (E300)

Inne nazwy: Witamina C, L-kwas jabłkowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Przeciwutleniająca, Regulująca kwasowość, Klarująca, Konserwująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uważany za nieszkodliwy, ma korzystny wpływ na organizm człowieka. Przy ciągłym przedawkowywaniu (kilka gram dziennie) może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu, biegunki oraz wysypki.
Zastosowanie
Żywność: soki i nektary owocowe, piwo i napoje słodowe, chleb produkowany wyłącznie z: mąki pszennej, wody, drożdży lub zakwasu oraz soli; żywność przetworzona na bazie zbóż oraz żywność dla dzieci (tylko w celu regulacji kwasowości), napoje, soki i żywność dla dzieci na bazie owoców i warzyw, nieprzetworzone ryby, mięczaki i skorupiaki (w tym mrożone i głęboko mrożone), mleko w proszku i mleko zagęszczone, dżemy, galaretki, marmolady i produkty podobne, słodzony przecier z kasztanów, mrożone i głęboko mrożone nieprzetworzone owoce i warzywa, owoce i warzywa w puszkach lub słoikach, kompoty owocowe, pakowane wyroby mięsne ze świeżego mięsa mielonego, pasztet sztrasburski (foie gras), tłuszcze i oleje do gotowania lub smażenia lub przygotowywania sosów, mąka, świeży makaron.

Kosmetyki: odżywki do włosów, farby do włosów, kremy.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Na skalę przemysłową otrzymywany poprzez fermentację glukozy na drodze mikrobiologicznej oraz następujące po niej utlenianie.
Poza żywnością stosowany również
Medycyna: stosowany leczniczo i zapobiegawczo w chorobach przeziębieniowych, stanach obniżonej odporności, stanach zapalnych dziąseł i rozchwianiu zębów.
Metabolizm
Kwas askorbinowy i jego sole są łatwo wchłaniane w przewodzie pokarmowym oraz metabolizowane. Po przyjęciu większych dawek, tylko małe ilości są wydalane z moczem; obserwuje się natomiast wzrost stężenia kwasu askorbinowego we krwi. Po osiągnięciu maksymalnego stężenia następuje szybkie wydalenie z moczem znacznej części spożytej ilości.
Dopuszczalna dzienna dawka
15 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Witamina C jest produkowana przez większość roślin i zwierząt, głównymi wyjątkami są małpy, kapibary, nietoperze oraz świnki morskie, niektóre ptaki i ryby, a także ludzie którzy muszą dostarczać ten składnik do organizmu wraz z pożywieniem. Duże ilości naturalnej witaminy C występują w liściach aceroli (zwanej wiśnią z Barbados).
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal4_dod_06122010.pdf
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:253:0001:0175:PL:PDF ftp://ftp.fao.org/codex/meetings/CCFAC/CCFAC36/fa36_05e.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je20.htm
Podobne z tej grupy
Azotyn sodu E250
Butylohydroksyanizol (BHA) E320
Dwutlenek siarki E220
Galusan oktylu E311
Izoaskorbinian sodu E316
Kwas cytrynowy E330
Kwas jabłkowy E296
Kwas mlekowy E270
Lecytyny E322
Siarczyn sodu E221