« Powrót do wyników wyszukiwania
Kwas askorbinowy (E300)
Inne nazwy: Witamina C, L-kwas jabłkowy
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Konserwant | Przeciwutleniająca, Regulująca kwasowość, Klarująca, Konserwująca | Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Uważany za nieszkodliwy, ma korzystny wpływ na organizm człowieka. Przy ciągłym przedawkowywaniu (kilka gram dziennie) może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu, biegunki oraz wysypki. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: soki i nektary owocowe, piwo i napoje słodowe, chleb produkowany wyłącznie z: mąki pszennej, wody, drożdży lub zakwasu oraz soli; żywność przetworzona na bazie zbóż oraz żywność dla dzieci (tylko w celu regulacji kwasowości), napoje, soki i żywność dla dzieci na bazie owoców i warzyw, nieprzetworzone ryby, mięczaki i skorupiaki (w tym mrożone i głęboko mrożone), mleko w proszku i mleko zagęszczone, dżemy, galaretki, marmolady i produkty podobne, słodzony przecier z kasztanów, mrożone i głęboko mrożone nieprzetworzone owoce i warzywa, owoce i warzywa w puszkach lub słoikach, kompoty owocowe, pakowane wyroby mięsne ze świeżego mięsa mielonego, pasztet sztrasburski (foie gras), tłuszcze i oleje do gotowania lub smażenia lub przygotowywania sosów, mąka, świeży makaron. Kosmetyki: odżywki do włosów, farby do włosów, kremy. |
Pochodzenie substancji |
---|
Związek syntetyczny. Na skalę przemysłową otrzymywany poprzez fermentację glukozy na drodze mikrobiologicznej oraz następujące po niej utlenianie. |
Poza żywnością stosowany również |
---|
Medycyna: stosowany leczniczo i zapobiegawczo w chorobach przeziębieniowych, stanach obniżonej odporności, stanach zapalnych dziąseł i rozchwianiu zębów. |
Metabolizm |
---|
Kwas askorbinowy i jego sole są łatwo wchłaniane w przewodzie pokarmowym oraz metabolizowane. Po przyjęciu większych dawek, tylko małe ilości są wydalane z moczem; obserwuje się natomiast wzrost stężenia kwasu askorbinowego we krwi. Po osiągnięciu maksymalnego stężenia następuje szybkie wydalenie z moczem znacznej części spożytej ilości. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
15 mg/kg m.c. dziennie |
Ciekawostki |
---|
Witamina C jest produkowana przez większość roślin i zwierząt, głównymi wyjątkami są małpy, kapibary, nietoperze oraz świnki morskie, niektóre ptaki i ryby, a także ludzie którzy muszą dostarczać ten składnik do organizmu wraz z pożywieniem. Duże ilości naturalnej witaminy C występują w liściach aceroli (zwanej wiśnią z Barbados). |
Źródła |
---|
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal4_dod_06122010.pdf http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:253:0001:0175:PL:PDF ftp://ftp.fao.org/codex/meetings/CCFAC/CCFAC36/fa36_05e.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je20.htm |