« Powrót do wyników wyszukiwania

Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego (E385)

Inne nazwy: EDTA wapniowo-disodowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Maskująca, Stabilizująca, Konserwująca, Chelatująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Przy nadmiernym spożyciu może dojść do dolegliwości jelitowych i uszkodzenia nerek (obserwowany krwiomocz). Częste spożycie przyczynia się także do zakłócenia równowagi mineralnej, powodując znaczne niedobory żelaza i zwiększając wchłanianie metali ciężkich. Ponadto, wykazano niekorzystny wpływ tego związku na układ rozrodczy.
Zastosowanie
Żywność: przetworzona, miękkie margaryny i inne produkty do smarowania pieczywa, herbaty granulowane, piwo oraz napoje bezalkoholowe, dressingi i gotowe sosy.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez dodanie NaCN aldehydu mrówkowego do roztworu etylenodwuaminy.
Kraje w których substancja jest zakazana
Kanada
Dopuszczalna dzienna dawka
2,5 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Utrzymuje barwę warzyw konserwowych: groszku, grzybów, karczochów, owoców morza, ryb oraz zamrożonych skorupiaków.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/4-emulsif-eng.php
Podobne z tej grupy
Azotan potasu E252
Dwutlenek siarki E220
Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego E214
Gamma-tokoferol E308
Izoaskorbinian sodu E316
Kwas benzoesowy E210
Kwas borowy E284
Ortofenylofenolan sodu E232
Propyloparaben E216
Sorbinian potasu E202