« Powrót do wyników wyszukiwania
Butylohydroksytoluen (BHT) (E321)
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Konserwant |
Przeciwutleniająca, Konserwująca |
Niebezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Może wywołać pokrzywkę, zapalenie skóry, zmęczenie, agresywne zachowanie oraz astmę. BHT spożywany w dużych ilościach może spowodować raka wątroby, obserwowano również symptomy pseudo-alergiczne. Unia Europejska ograniczyła jego stosowanie z powodu efektów ubocznych. Wprowadzono zakaz stosowania w żywności dla dzieci. |
Zastosowanie |
Żywność: tłuszcze, orzechy przetworzone, oleje, ciasta w proszku, guma do żucia, przetwory rybne, produkty zbożowe poddane obróbce termicznej, piwo i słód.
Kosmetyki: kredka do oczu.
Kosmetyki: kremy do golenia, oliwki dla dzieci, mleczka dla dzieci. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany w reakcji p-krezolu z izobutylenem katalizowanej przez kwas siarkowy. |
Poza żywnością stosowany również |
Przemsył naftowy: paliwo lotnicze. Produkcja opakowań, gumy, mas plastycznych, olejów transformatorowych. |
Metabolizm |
BHT jest szybko wchłaniany w przewodzie pokarmowym. Po absorbcji jest częściowo gromadzony w wątrobie i tkance tłuszczowej. Metabolity wydalane są głównie z moczem i kałem (np. estry glukuronidowe, kwas hipurowy). |
Dopuszczalna dzienna dawka |
0,25 mg/kg m.c. dziennie |