« Powrót do wyników wyszukiwania

Butylohydroksytoluen (BHT) (E321)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Przeciwutleniająca, Konserwująca Niebezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może wywołać pokrzywkę, zapalenie skóry, zmęczenie, agresywne zachowanie oraz astmę. BHT spożywany w dużych ilościach może spowodować raka wątroby, obserwowano również symptomy pseudo-alergiczne. Unia Europejska ograniczyła jego stosowanie z powodu efektów ubocznych. Wprowadzono zakaz stosowania w żywności dla dzieci.
Zastosowanie
Żywność: tłuszcze, orzechy przetworzone, oleje, ciasta w proszku, guma do żucia, przetwory rybne, produkty zbożowe poddane obróbce termicznej, piwo i słód.

Kosmetyki: kredka do oczu.

Kosmetyki: kremy do golenia, oliwki dla dzieci, mleczka dla dzieci.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany w reakcji p-krezolu z izobutylenem katalizowanej przez kwas siarkowy.
Poza żywnością stosowany również
Przemsył naftowy: paliwo lotnicze. Produkcja opakowań, gumy, mas plastycznych, olejów transformatorowych.
Metabolizm
BHT jest szybko wchłaniany w przewodzie pokarmowym. Po absorbcji jest częściowo gromadzony w wątrobie i tkance tłuszczowej. Metabolity wydalane są głównie z moczem i kałem (np. estry glukuronidowe, kwas hipurowy).
Dopuszczalna dzienna dawka
0,25 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2588.pdf http://pl.wikipedia.org/wiki/Butylowany_hydroksytoluen
Podobne z tej grupy
Alfa-tokoferol E307
Benzoesan potasu E212
Butylohydroksyanizol (BHA) E320
Delta-tokoferol E309
Dwutlenek węgla E290
Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego E218
Izoaskorbinian sodu E316
Mleczan potasu E326
Mleczan sodu E325
Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu propylu E217