« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas cytrynowy (E330)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Regulująca kwasowość, Aromatyzująca, Zwiększająca wydajność antyoksydantów Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uważany za substancję nieszkodliwą. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia, nasilać objawy opryszczki. Nie powinien być spożywany przez osoby wrażliwe na glutaminian sodu. Zastosowany w kosmetykach może być przyczyną złuszczania skóry oraz podrażnień oczu i skóry.
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze, koncentraty ciast i deserów, koncentraty napojów, koncentraty lukru do ciast, wyroby ciastkarskie, ciasta, chrupki, wyroby typu sneksy i czipsy, koncentraty obiadowe i koncentraty dodatków do potraw, polewy do deserów, lody i ich koncentraty, margaryny, napoje bezalkoholowe, przyprawy do potraw, wyroby garmażeryjne, mleko zagęszczone słodzone i niesłodzone, konserwy warzywno-mięsne, musztarda, majonezy, sosy sałatkowe, serki twarogowe termizowane, napoje mleczne fermentowane, desery mleczne, sery topione, ser Mozzarella, przetwory rybne, oliwki w zalewie, napoje spirytusowe.

Inne: kremy na piegi, płyny do mycia oczu, wybielacze do paznokci, odświeżacze do skóry, płukanki do włosów.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Przemysłowo otrzymywany poprzez fermentację dwucukru z pomocą kultur pleśni Aspergillus niger.
Poza żywnością stosowany również
Konserwacja metali kolorowych: do usuwania nawarstwień korozyjnych, czyszczenie srebrnych monet. Medycyna: leczenie kamicy dróg moczowych - kamienie złożone z kwasu moczowego i moczanów (środek alkalizujący mocz), środek pobudzający apetyt przy zbyt małym wydzielaniu soku żołądkowego.
Metabolizm
Jest produktem pośrednim metabolizmu tlenowego w organizmie i bierze udział w cyklu Krebsa.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Ciekawostki
Naturalnie występuje w owocach, m.in. cytrusowych.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je24.htm http://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=3352
Podobne z tej grupy
Azotyn potasu E249
Butylohydroksytoluen (BHT) E321
Disiarczan potasu E224
Dwuwęglan dimetylu E242
Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego E304
Mleczan sodu E325
Propionian sodu E281
Propionian wapnia E282
Tetraboran sodu E285
Wodorosiarczyn sodu E222