« Powrót do wyników wyszukiwania
Kwas cytrynowy (E330)
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Konserwant | Regulująca kwasowość, Aromatyzująca, Zwiększająca wydajność antyoksydantów | Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Uważany za substancję nieszkodliwą. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia, nasilać objawy opryszczki. Nie powinien być spożywany przez osoby wrażliwe na glutaminian sodu. Zastosowany w kosmetykach może być przyczyną złuszczania skóry oraz podrażnień oczu i skóry. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: wyroby cukiernicze, koncentraty ciast i deserów, koncentraty napojów, koncentraty lukru do ciast, wyroby ciastkarskie, ciasta, chrupki, wyroby typu sneksy i czipsy, koncentraty obiadowe i koncentraty dodatków do potraw, polewy do deserów, lody i ich koncentraty, margaryny, napoje bezalkoholowe, przyprawy do potraw, wyroby garmażeryjne, mleko zagęszczone słodzone i niesłodzone, konserwy warzywno-mięsne, musztarda, majonezy, sosy sałatkowe, serki twarogowe termizowane, napoje mleczne fermentowane, desery mleczne, sery topione, ser Mozzarella, przetwory rybne, oliwki w zalewie, napoje spirytusowe. Inne: kremy na piegi, płyny do mycia oczu, wybielacze do paznokci, odświeżacze do skóry, płukanki do włosów. |
Pochodzenie substancji |
---|
Związek syntetyczny. Przemysłowo otrzymywany poprzez fermentację dwucukru z pomocą kultur pleśni Aspergillus niger. |
Poza żywnością stosowany również |
---|
Konserwacja metali kolorowych: do usuwania nawarstwień korozyjnych, czyszczenie srebrnych monet. Medycyna: leczenie kamicy dróg moczowych - kamienie złożone z kwasu moczowego i moczanów (środek alkalizujący mocz), środek pobudzający apetyt przy zbyt małym wydzielaniu soku żołądkowego. |
Metabolizm |
---|
Jest produktem pośrednim metabolizmu tlenowego w organizmie i bierze udział w cyklu Krebsa. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
Nie wymaga limitowania |
Ciekawostki |
---|
Naturalnie występuje w owocach, m.in. cytrusowych. |
Źródła |
---|
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je24.htm http://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=3352 |