« Powrót do wyników wyszukiwania

Talk (E553b)

Inne nazwy: Uwodniony krzemian magnezu

Grupa Funkcja Szkodliwość
Środki pomocnicze Przeciwzbrylająca Niebezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może powodować nowotwory (żołądka i jajników), guzy, kaszel, problemy z oddychaniem, wymioty, problemy żołądkowe.
Zastosowanie
Żywność: produkty zbożowe (w tym ryż), czekolada, lukier, kluski, sole, mieszanki przypraw.
Pochodzenie substancji
Związek naturalny. Otrzymywany z minerałów takich jak: talk, sepiolit oraz steatyt.
Poza żywnością stosowany również
Stosowany to wyrobu materiałów ogniotrwałych, w budownictwie jako materiał drogowy.
Metabolizm
Obojętny dla organizmu. Po wchłonięciu zostaje wydalony przez nerki bez zauważalnego wpływu na organizm. Brak danych na temat biodostępności magnezu z połączenia z krzemianami.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania (tymczasowo)
Ciekawostki
Eliminuje tarcie przez co zapobiega podrażnieniom skóry, zwalcza także przykry zapach związany z poceniem się, nadaje się do masażu (nie pozostawia tłustych śladów).
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v21je20.htm
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je04.htm
Podobne z tej grupy
Glukonian sodu E576
Krzemian glinowo-potasowy E555
Krzemian glinowo-wapniowy E556
Krzemian glinu E559
Krzemian wapnia E552
Krzemionka E551
Kwasy tłuszczowe E570
Lakton kwasu glukonowego E575
Mleczan żelazawy E585
Tlenek magnezu E530