« Powrót do wyników wyszukiwania
Fosforan glinowo-sodowy (E541)
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Środki pomocnicze |
Regulująca kwasowość, Emulgująca |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Stosowany w małych dawkach uznany za nieszkodliwy w żywności. Dzieci, osoby starsze oraz z chorobami serca lub nerek powinny unikać produktów zawierających pochodne glinu. Glin zakłóca przyswajanie wapnia i fosforu. Prawdopodobnie zwiększa i podwyższa ryzyko osteoporozy, choroby Parkinsona i Alzheimera. |
Zastosowanie |
Żywność: sery, desery na bazie mleka, desery na bazie owoców, desery na bazie jaj, mrożone ryby, kakao, słodycze, płatki śniadaniowe, pieczywo, wypieki, napoje. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję glinu, kwasu fosforowego oraz wodorotlenku sodu. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Japonia |
Metabolizm |
Wchłanianie zachodzi w niewielkiej ilości, ponieważ w przewodzie pokarmowym dochodzi do powstawania nierozpuszczalnego fosforanu glinu. Aluminium może być odkładane w organizmie w sercu, śledzionie i kościach, nie zauważono jednak by powodowało to zmiany w tych tkankach. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
0,6 mg/kg m.c. dziennie |