« Powrót do wyników wyszukiwania

Fosforan glinowo-sodowy (E541)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Środki pomocnicze Regulująca kwasowość, Emulgująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Stosowany w małych dawkach uznany za nieszkodliwy w żywności. Dzieci, osoby starsze oraz z chorobami serca lub nerek powinny unikać produktów zawierających pochodne glinu. Glin zakłóca przyswajanie wapnia i fosforu. Prawdopodobnie zwiększa i podwyższa ryzyko osteoporozy, choroby Parkinsona i Alzheimera.
Zastosowanie
Żywność: sery, desery na bazie mleka, desery na bazie owoców, desery na bazie jaj, mrożone ryby, kakao, słodycze, płatki śniadaniowe, pieczywo, wypieki, napoje.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję glinu, kwasu fosforowego oraz wodorotlenku sodu.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia
Metabolizm
Wchłanianie zachodzi w niewielkiej ilości, ponieważ w przewodzie pokarmowym dochodzi do powstawania nierozpuszczalnego fosforanu glinu. Aluminium może być odkładane w organizmie w sercu, śledzionie i kościach, nie zauważono jednak by powodowało to zmiany w tych tkankach.
Dopuszczalna dzienna dawka
0,6 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v21je20.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_aluminium_phosphate
Japonia: http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/pages/list-desin.add-x USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Glukonian potasu E577
Glukonian wapnia E578
Glukonian żelazawy E579
Krzemian glinowo-sodowy E554
Krzemian glinowo-wapniowy E556
Krzemian wapnia E552
Krzemionka E551
Mleczan żelazawy E585
Żelazocyjanek potasu E536
Żelazocyjanek wapnia E538