« Powrót do wyników wyszukiwania

Fosforan glinowo-sodowy (E541)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Środki pomocnicze Regulująca kwasowość, Emulgująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Stosowany w małych dawkach uznany za nieszkodliwy w żywności. Dzieci, osoby starsze oraz z chorobami serca lub nerek powinny unikać produktów zawierających pochodne glinu. Glin zakłóca przyswajanie wapnia i fosforu. Prawdopodobnie zwiększa i podwyższa ryzyko osteoporozy, choroby Parkinsona i Alzheimera.
Zastosowanie
Żywność: sery, desery na bazie mleka, desery na bazie owoców, desery na bazie jaj, mrożone ryby, kakao, słodycze, płatki śniadaniowe, pieczywo, wypieki, napoje.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję glinu, kwasu fosforowego oraz wodorotlenku sodu.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia
Metabolizm
Wchłanianie zachodzi w niewielkiej ilości, ponieważ w przewodzie pokarmowym dochodzi do powstawania nierozpuszczalnego fosforanu glinu. Aluminium może być odkładane w organizmie w sercu, śledzionie i kościach, nie zauważono jednak by powodowało to zmiany w tych tkankach.
Dopuszczalna dzienna dawka
0,6 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v21je20.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_aluminium_phosphate
Japonia: http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/pages/list-desin.add-x USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Bentonit E558
Krzemian glinowo-potasowy E555
Krzemian glinowo-sodowy E554
Krzemian glinu E559
Krzemian wapnia E552
Kwas glukonowy E574
Kwasy tłuszczowe E570
Mleczan żelazawy E585
Tlenek magnezu E530
Żelazocyjanek potasu E536