« Powrót do wyników wyszukiwania

Galusan oktylu (E311)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Przeciwutleniająca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Podejrzany o wywołanie alergii. Jest umiarkowanie toksyczny przy połknięciu. Powoduje podrażnienia żołądka Powinny unikać go osoby uczulone na aspirynę Jest nie dopuszczalny do żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci.
Zastosowanie
Żywność: tłuszcze i oleje, ciasta w proszku. wyroby typu sneksy, mleko w proszku do automatów, zupy i buliony w proszku, sosy, mięso suszone, przetworzone orzechy, produkty zbożowe poddane wstępnej obróbce termicznej, przyprawy, susze ziemniaczane, guma do żucia, masło orzechowe.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez estryfikację kwasu galusowego oktanolem.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia, Kanada
Metabolizm
Niewiele jest danych na temat wchłaniania, metabolizmu i wydalania galusanów. Potrzeba dalszych badań.
Dopuszczalna dzienna dawka
0,1 mg/kg m.c. dziennie (tymczasowo)
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v32je02.htm
http://www.mbm.net.au/health/296-385.htm
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/11-preserv-conserv-eng.php
Japonia: http://www.jetro.go.jp/en/reports/regulations/pdf/foodext2010e.pdf
Podobne z tej grupy
Butylohydroksytoluen (BHT) E321
Disiarczan sodu E223
Izoaskorbinian sodu E316
Kwas borowy E284
Kwas sorbowy E200
Mleczan potasu E326
Natamycyna E235
Octan wapnia E263
Sorbinian wapnia E203
Wodorosiarczyn potasu E228