« Powrót do wyników wyszukiwania

Galusan oktylu (E311)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Przeciwutleniająca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Podejrzany o wywołanie alergii. Jest umiarkowanie toksyczny przy połknięciu. Powoduje podrażnienia żołądka Powinny unikać go osoby uczulone na aspirynę Jest nie dopuszczalny do żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci.
Zastosowanie
Żywność: tłuszcze i oleje, ciasta w proszku. wyroby typu sneksy, mleko w proszku do automatów, zupy i buliony w proszku, sosy, mięso suszone, przetworzone orzechy, produkty zbożowe poddane wstępnej obróbce termicznej, przyprawy, susze ziemniaczane, guma do żucia, masło orzechowe.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez estryfikację kwasu galusowego oktanolem.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia, Kanada
Metabolizm
Niewiele jest danych na temat wchłaniania, metabolizmu i wydalania galusanów. Potrzeba dalszych badań.
Dopuszczalna dzienna dawka
0,1 mg/kg m.c. dziennie (tymczasowo)
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v32je02.htm
http://www.mbm.net.au/health/296-385.htm
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/11-preserv-conserv-eng.php
Japonia: http://www.jetro.go.jp/en/reports/regulations/pdf/foodext2010e.pdf
Podobne z tej grupy
Dwuwęglan dimetylu E242
Gamma-tokoferol E308
Kwas benzoesowy E210
Kwas cytrynowy E330
Kwas jabłkowy E296
Octan potasu E261
Propionian wapnia E282
Propyloparaben E216
Siarczyn sodu E221
Sorbinian wapnia E203