« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Konserwant |
Regulująca kwasowość, Utrzymująca wilgotność, Konserwująca, Antyoksydacyjna |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych. U noworodków może prowadzić do zaburzeń przemiany materii, jeśli system trawienny nie został jeszcze dostatecznie wykształcony. Dotyczy to form D(-) oraz DL-kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt występuje nieszkodliwa postać (pochodna kwasu L(+)-mlekowego). |
Zastosowanie |
Żywność: sery, wyroby cukiernicze, lody, galaretki owocowe, zupy, owoce w puszkach, herbatniki, produkty dla niemowląt. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez działanie kwasem mlekowym na wodorotlenek potasu. |
Poza żywnością stosowany również |
Produkcja środków gaśniczych. |
Metabolizm |
Jest naturalym produktem pośrednim metabolizmu węglowodanów u człowieka. Nie ma dostatecznych danych na temat tego, jaka jest maksymalna dawka, którą może spożyć człowiek. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |
Ciekawostki |
Naturalnie występuje w kwaśnym mleku oraz innych fermentowanych produktach mlecznych, kiszonkach i owocach. Sam związek nie ma jednak nic wspólnego z laktozą i nie musi być unikany przez osoby nietolerujące tego cukru. Stosowany jako zamiennik soli w produktach o obniżonej zawartości sodu. |