« Powrót do wyników wyszukiwania

Mleczan potasu (E326)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Regulująca kwasowość, Utrzymująca wilgotność, Konserwująca, Antyoksydacyjna Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych. U noworodków może prowadzić do zaburzeń przemiany materii, jeśli system trawienny nie został jeszcze dostatecznie wykształcony. Dotyczy to form D(-) oraz DL-kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt występuje nieszkodliwa postać (pochodna kwasu L(+)-mlekowego).
Zastosowanie
Żywność: sery, wyroby cukiernicze, lody, galaretki owocowe, zupy, owoce w puszkach, herbatniki, produkty dla niemowląt.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez działanie kwasem mlekowym na wodorotlenek potasu.
Poza żywnością stosowany również
Produkcja środków gaśniczych.
Metabolizm
Jest naturalym produktem pośrednim metabolizmu węglowodanów u człowieka. Nie ma dostatecznych danych na temat tego, jaka jest maksymalna dawka, którą może spożyć człowiek.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Ciekawostki
Naturalnie występuje w kwaśnym mleku oraz innych fermentowanych produktach mlecznych, kiszonkach i owocach. Sam związek nie ma jednak nic wspólnego z laktozą i nie musi być unikany przez osoby nietolerujące tego cukru. Stosowany jako zamiennik soli w produktach o obniżonej zawartości sodu.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je86.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_lactate
Podobne z tej grupy
Benzoesan wapnia E123
Bifenyl E230
Dwutlenek siarki E220
Galusan dodecylu E312
Kwas cytrynowy E330
Lecytyny E322
Mleczan wapnia E327
Nizyna E234
Propionian sodu E281
Wodorosiarczyn sodu E222