« Powrót do wyników wyszukiwania

Propyloparaben (E216)

Inne nazwy: Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego, p-hydroksybenzoesan propylu

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Substancja konserwująca Niebezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
U niektórych ludzi może uwalniać histaminę i w ten sposób być przyczyną alergicznych reakcji: łuszczenia i swędzenia skóry, pokrzywki a także anafilaksji.
Zastosowanie
Żywność: wycofany z użycia jako dodatek do żywności.

Przedtem: produkty mięsne poddane obróbce cieplnej, słodycze, galaretki, ciastka, aromaty owocowe, napoje gazowane.

Kosmetyki: podkłady, szampony, kremy nawilżające, kremy do opalania, mydła i inne.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Na skalę przemysłową otrzymywany z toluenu, a następnie poddany estryfikacji.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: dodawany do leków w postaci kremów, rzadziej maści, głównie do preparatów zawierających steroidy. Stosunkowo często obecny w lekach przeciwcukrzycowych i znieczulających.
Metabolizm
Estry etylu, metylu i propylu oraz ich sole sodowe są dobrze wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Połączenie esrowe łatwo ulega hydrolizie i wraz z moczem wydalany jest wolny kwas p-hydroksybenzoesowy, a także kwas p-hydroksyhipurowy i inne metabolity.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Ciekawostki
Związek należący to parabenów, które są słabymi alergenami kontaktowymi. Alergizują głównie osoby dotykające żywności. Natomiast jej zjedzenie powoduje prawie całkowite rozłożenie tych związków i raczej nie wywołuje alergii pokarmowej.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 438/2013 z dnia 13 maja 2013r. http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal1_dodatko_06122010.pdf http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/83.pdf
http://www.mp.pl/artykuly/15858
http://www.ptfarm.pl/pub/File/FP/2_2009/konserwacja.pdf
Podobne z tej grupy
Azotan sodu E251
Azotyn potasu E249
Benzoesan wapnia E213
Bifenyl E230
Dwuwęglan dimetylu E242
Kwas askorbinowy E300
Mleczan potasu E326
Siarczyn sodu E221
Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu E215
Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego E385