« Powrót do wyników wyszukiwania

Alfa-tokoferol (E307)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Przeciwutleniająca, Składnik pokarmowy Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych. Tylko w przypadku nadmiernego spożycia preparatów zawierających witaminę E istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania, co może wywołać osłabienia, nudności i wymioty oraz wzdęcia. Są one jednak związane z jej spożyciem jako syntetycznej witaminy, nie jako dodatku do żywności jako tokoferole.
Zastosowanie
Żywność: oleje i tłuszcze pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego z wyjątkiem oliwy z oliwek, odtłuszczone serki do smarowania pieczywa, biała mąka, białe pieczywo, biały ryż.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez kondensację parahydrochinonów z fitolem lub izofitolem.
Metabolizm
Jest uważana za jedną z głównych form witaminy E (ze względu na najwyższe stężenie w ludzkich tkankach w porównaniu do innych tokoferoli). Witamina ta wchłaniana jest w przewodzie pokarmowym w ok. 30%, głównie w jelicie cienkim. We krwi transportowana jest przez lipoproreiny LDL i HDL. Następnie magazynowana jest w tkankach, skąd jest uruchamiana w razie zmniejszonego spożycia. Wydalany z żółcią i moczem.
Dopuszczalna dzienna dawka
2 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Jest naturalnym składnikiem pokarmowym (witamina E). Przedawkowanie jest związane najczęściej ze zbyt dużym spożyciem suplementów diety, nie jest zaś możliwe poprzez spożycie produktów spożywczych, w których alfa-tokoferol stosowany jest jako dodatek do żywności.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/640.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je33.htm
http://www.mbm.net.au/health/296-385.htm
Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2010.
Podobne z tej grupy
Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego E214
Galusan oktylu E311
Kwas cytrynowy E330
Kwas jabłkowy E296
Kwas mlekowy E270
Kwas octowy E260
Kwas sorbowy E200
Siarczyn sodu E221
Siarczyn wapnia E226
Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu E215