« Powrót do wyników wyszukiwania

Izoaskorbinian sodu (E316)

Inne nazwy: Erytrobinian sodu

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Przeciwutleniająca, Stabilizująca barwę Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Przy stosowanych dawkach nie wykryto skutków ubocznych. Nie został przetestowany pod kątem mutagenności i teratogenności.
Zastosowanie
Żywność: produkty mięsne i przetwory rybne utrwalone, wypieki, napoje gazowane, mrożone owoce, jabłecznik. Kosmetyki, np. szminki.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany w wyniku reakcji kwasu izoaskorbinowego oraz wodorotlenku sodu.
Poza żywnością stosowany również
Płyny do zmiękczania wody, detergenty.
Metabolizm
Kwas erytrobowy i jego sól sodowa są trudniej wchłanialne w przewodzie pokarmowym w porównaniu z kwasem askorbinowym (witaminą C). Są natomiast dość szybko przetwarzane, choć szczegóły metabolizmu nie zostały dotąd poznane. Prawdopodobnie, tak jak witamina C, związki te są substratami oksydazy askorbinianowej. Metabolity wydalane są z moczem.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v28je03.htm
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:346:0015:01:PL:HTML
Podobne z tej grupy
Azotan potasu E252
Benzoesan wapnia E123
Delta-tokoferol E309
Dwutlenek węgla E290
Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego E218
Kwas fumarowy E297
Lecytyny E322
Mleczan sodu E325
Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego E385
Wodorosiarczyn sodu E222