« Powrót do wyników wyszukiwania
Izoaskorbinian sodu (E316)
Inne nazwy: Erytrobinian sodu
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Konserwant |
Przeciwutleniająca, Stabilizująca barwę |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Przy stosowanych dawkach nie wykryto skutków ubocznych. Nie został przetestowany pod kątem mutagenności i teratogenności. |
Zastosowanie |
Żywność: produkty mięsne i przetwory rybne utrwalone, wypieki, napoje gazowane, mrożone owoce, jabłecznik. Kosmetyki, np. szminki. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany w wyniku reakcji kwasu izoaskorbinowego oraz wodorotlenku sodu. |
Poza żywnością stosowany również |
Płyny do zmiękczania wody, detergenty. |
Metabolizm |
Kwas erytrobowy i jego sól sodowa są trudniej wchłanialne w przewodzie pokarmowym w porównaniu z kwasem askorbinowym (witaminą C). Są natomiast dość szybko przetwarzane, choć szczegóły metabolizmu nie zostały dotąd poznane. Prawdopodobnie, tak jak witamina C, związki te są substratami oksydazy askorbinianowej. Metabolity wydalane są z moczem. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie ustalono |