« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Środki pomocnicze |
Przeciwzbrylająca, Regulująca kwasowość |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Może mieć działanie przeczyszczające. W niektórych krajach zakazany. |
Zastosowanie |
Żywność: produkty mleczne (napoje mleczne, sery), lody, suszone owoce i warzywa, gotowane warzywa, desery (na bazie mleka, jaj, zbóż), płatki, ocet, musztarda, żywność dietetyczna, napoje dla sportowców, alkohole (wina owocowe, piwo). |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez spalenie magnezu lub prażenie węglanu magnezu albo dolomitu. |
Poza żywnością stosowany również |
Farmacja: leki zobojętniające sok żołądkowy. Produkcja naczyń żaroodpornych, cementu, proszku błyskowego dla przemysłu fotograficznego. |
Metabolizm |
Wchłanianie magnezu zależy m.in. od podaży białka z dietą - jego biodostępność jest mniejsza, gdy spożycie białka wynosi poniżej 30 gramów na dobę. Z kolei zbyt duże spożycie białka powoduje zwiększoną utratę magnezu przez nerki. Magnez jest ważnym skladnikiem wielu enzymów, uczestniczy w metabolizmie wapnia, syntezie białek, produkcji energii, glikolizie. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |
Ciekawostki |
W przyrodzie występuje w postaci minerału o nazwie peryklaz. |