« Powrót do wyników wyszukiwania

Tlenek magnezu (E530)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Środki pomocnicze Przeciwzbrylająca, Regulująca kwasowość Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może mieć działanie przeczyszczające. W niektórych krajach zakazany.
Zastosowanie
Żywność: produkty mleczne (napoje mleczne, sery), lody, suszone owoce i warzywa, gotowane warzywa, desery (na bazie mleka, jaj, zbóż), płatki, ocet, musztarda, żywność dietetyczna, napoje dla sportowców, alkohole (wina owocowe, piwo).
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez spalenie magnezu lub prażenie węglanu magnezu albo dolomitu.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: leki zobojętniające sok żołądkowy. Produkcja naczyń żaroodpornych, cementu, proszku błyskowego dla przemysłu fotograficznego.
Metabolizm
Wchłanianie magnezu zależy m.in. od podaży białka z dietą - jego biodostępność jest mniejsza, gdy spożycie białka wynosi poniżej 30 gramów na dobę. Z kolei zbyt duże spożycie białka powoduje zwiększoną utratę magnezu przez nerki. Magnez jest ważnym skladnikiem wielu enzymów, uczestniczy w metabolizmie wapnia, syntezie białek, produkcji energii, glikolizie.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Ciekawostki
W przyrodzie występuje w postaci minerału o nazwie peryklaz.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. ftp://ftp.fao.org/codex/meetings/CCFAC/CCFAC33/fa0105be.pdf
http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/evm-01-13.pdf
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tlenek_magnezu
Podobne z tej grupy
Fosforan glinowo-sodowy E541
Glukonian potasu E577
Glukonian wapnia E578
Glukonian żelazawy E579
Krzemian glinowo-wapniowy E556
Krzemian glinu E559
Krzemian magnezu E553a
Kwas glukonowy E574
Kwasy tłuszczowe E570
Mleczan żelazawy E585