« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas glukonowy (E574)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Środki pomocnicze Przeciwzbrylająca, Maskująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uznany za nieszkodliwy w żywności. Występuje naturalnie w owocach, miodzie i winie.
Zastosowanie
Żywność: wypieki, napoje (słodzone, dla sportowców, gazowane), przetwory mięsne, desery.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany w procesie fermentacji.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Usa
Poza żywnością stosowany również
Stosowany jako rozpuszczalnik w trakcie oczyszczania różnych produktów. Chelator wapnia, żelaza i glinu.
Metabolizm
Jest naturalnym składnikiem organizmu - produktem pośrednim w utleniania glukozy.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Ciekawostki
Kwas glukonowy występuje naturalnie w owocach, miodzie, winie, napoju kombucza.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_glukonowy
http://en.wikipedia.org/wiki/Gluconic_acid
Australia: http://www.foodstandards.gov.au/consumer/additives/additiveoverview/documents/Food%20Additive%20Code%20Numbers%28July%202012%29.pdf USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Bentonit E558
Fosforan glinowo-sodowy E541
Krzemian glinowo-sodowy E554
Krzemian magnezu E553a
Krzemian wapnia E552
Kwasy tłuszczowe E570
Lakton kwasu glukonowego E575
Talk E553b
Tlenek magnezu E530
Żelazocyjanek sodu E535