« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas glukonowy (E574)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Środki pomocnicze Przeciwzbrylająca, Maskująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uznany za nieszkodliwy w żywności. Występuje naturalnie w owocach, miodzie i winie.
Zastosowanie
Żywność: wypieki, napoje (słodzone, dla sportowców, gazowane), przetwory mięsne, desery.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany w procesie fermentacji.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Usa
Poza żywnością stosowany również
Stosowany jako rozpuszczalnik w trakcie oczyszczania różnych produktów. Chelator wapnia, żelaza i glinu.
Metabolizm
Jest naturalnym składnikiem organizmu - produktem pośrednim w utleniania glukozy.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Ciekawostki
Kwas glukonowy występuje naturalnie w owocach, miodzie, winie, napoju kombucza.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_glukonowy
http://en.wikipedia.org/wiki/Gluconic_acid
Australia: http://www.foodstandards.gov.au/consumer/additives/additiveoverview/documents/Food%20Additive%20Code%20Numbers%28July%202012%29.pdf USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Glukonian potasu E577
Glukonian wapnia E578
Krzemian wapnia E552
Krzemionka E551
Kwasy tłuszczowe E570
Lakton kwasu glukonowego E575
Talk E553b
Żelazocyjanek potasu E536
Żelazocyjanek sodu E535
Żelazocyjanek wapnia E538