« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Środki pomocnicze |
Przeciwzbrylająca, Maskująca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Uznany za nieszkodliwy w żywności. Występuje naturalnie w owocach, miodzie i winie. |
Zastosowanie |
Żywność: wypieki, napoje (słodzone, dla sportowców, gazowane), przetwory mięsne, desery. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany w procesie fermentacji. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Australia, Usa |
Poza żywnością stosowany również |
Stosowany jako rozpuszczalnik w trakcie oczyszczania różnych produktów. Chelator wapnia, żelaza i glinu. |
Metabolizm |
Jest naturalnym składnikiem organizmu - produktem pośrednim w utleniania glukozy. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |
Ciekawostki |
Kwas glukonowy występuje naturalnie w owocach, miodzie, winie, napoju kombucza. |