« Powrót do wyników wyszukiwania

Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu propylu (E217)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Substancja konserwująca Niebezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może wywołać takie objawy jak: podrażnienia żołądka, drętwienie jamy ustnej, zapalenia skóry. Powinny unikać go osoby uczulone na aspirynę oraz dzieci.
Zastosowanie
Żywność: wycofany z użycia jako dodatek do żywności.

Przedtem: produkty mięsne poddane obróbce cieplnej
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Japonia, Usa
Metabolizm
Estry etylu, metylu i propylu oraz ich sole sodowe są dobrze wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Połączenie esrowe łatwo ulega hydrolizie i wraz z moczem wydalany jest wolny kwas p-hydroksybenzoesowy, a także kwas p-hydroksyhipurowy i inne metabolity.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 438/2013 z dnia 13 maja 2013r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal1_dodatko_06122010.pdf http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/83.pdf
Australia: http://www.comlaw.gov.au/Details/F2011C00892/Html/Volume_2 USA:http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm Japonia:http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.8.6E.pdf
Podobne z tej grupy
Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego E214
Kwas borowy E284
Kwas cytrynowy E330
Kwas izoaskorbinowy E315
Lecytyny E322
Natamycyna E235
Nizyna E234
Propionian sodu E281
Wodorosiarczyn sodu E222
Wodorosiarczyn wapnia E227