« Powrót do wyników wyszukiwania
Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu propylu (E217)
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Konserwant |
Substancja konserwująca |
Niebezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Może wywołać takie objawy jak: podrażnienia żołądka, drętwienie jamy ustnej, zapalenia skóry. Powinny unikać go osoby uczulone na aspirynę oraz dzieci. |
Zastosowanie |
Żywność: wycofany z użycia jako dodatek do żywności.
Przedtem: produkty mięsne poddane obróbce cieplnej |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Australia, Japonia, Usa |
Metabolizm |
Estry etylu, metylu i propylu oraz ich sole sodowe są dobrze wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Połączenie esrowe łatwo ulega hydrolizie i wraz z moczem wydalany jest wolny kwas p-hydroksybenzoesowy, a także kwas p-hydroksyhipurowy i inne metabolity. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie ustalono |