« Powrót do wyników wyszukiwania

Witamina E (E306)

Inne nazwy: Mieszanina tokoferoli

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Przeciwutleniająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych. Tylko w przypadku nadmiernego spożycia preparatów zawierających witaminę E istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania, co może wywołać osłabienia, nudności i wymioty oraz wzdęcia.
Zastosowanie
Żywność: oleje i tłuszcze pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego z wyjątkiem oliwy z oliwek, odtłuszczone serki do smarowania pieczywa.

Inne: dezodoranty, preparaty dietetyczne, preparaty dla niemowląt.
Pochodzenie substancji
Związek naturalny. Otrzymywany poprzez destylację parową jadalnych części roślin oleistych (nasiona soi, zarodki pszenicy, ryżu, nasiona bawełny, kukurydzy). Mieszaninę tę można uzyskać również poprzez syntezę chemiczną poszczególnych tokoferoli.
Poza żywnością stosowany również
Medycyna: działanie przeciwzakrzepowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwalergiczne.
Metabolizm
Witamina E wchłaniana jest w przewodzie pokarmowym w ok. 30%, głównie w jelicie cienkim. We krwi transportowana jest przez lipoproreiny LDL i HDL. Następnie magazynowana jest w tkankach, skąd jest uruchamiana w razie zmniejszonego spożycia. Wydalana z żółcią i moczem.
Dopuszczalna dzienna dawka
2 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Naturalnie występuje w wielu produktach spożywczych: olejach, oliwie, orzechach, migdałach, jajach, marchwi, kiełkach i zarodkach (głównie pszenicy), mące pełnoziarnistej, mleku, warzywach zielonolistnych.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/640.pdf
http://www.fao.org/ag/agn/jecfa-additives/specs/Monograph1/additive-469-m1.pdf
http://www.mbm.net.au/health/296-385.htm
Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2010.
Podobne z tej grupy
Azotan sodu E251
Azotyn potasu E249
Benzoesan sodu E211
Disiarczan sodu E223
Kwas borowy E284
Kwas octowy E260
Mleczan sodu E325
Mleczan wapnia E327
Ortofenylofenolan sodu E232
Siarczyn sodu E221