« Powrót do wyników wyszukiwania
Kwas fumarowy (E297)
Inne nazwy: Fumaran, kwas trans-butenodiowy
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Konserwant |
Przeciwutleniająca, Regulująca kwasowość, Konserwująca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Uważany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych. |
Zastosowanie |
Żywność: wyroby cukiernicze, nadzienia i polewy do pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich, proszki do sporządzania napojów na bazie owoców, produkty w proszku do przygotowywania herbaty i naparów ziołowych, desery galaretkopodobne, mieszanki deserowe w proszku, fermentowane desery mleczne z dodatkami owocowymi, guma do żucia.
Kosmetyki: szminki. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Na skalę przemysłową otrzymywany poprzez katalityczną izomeryzację kwasu jabłkowego. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Kanada |
Poza żywnością stosowany również |
Farmacja: suplementy diety (tabletki na kaca), leczenie łuszczycy. |
Metabolizm |
Jest naturalnym produktem pośrednim cyklu kwasów trikarboksylowych (cyklu Krebsa) oraz produktem ubocznym w cyklu mocznikowym. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
6 mg/kg m.c. dziennie |
Ciekawostki |
Naturalnie występuje w mchach i grzybach. |