« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas fumarowy (E297)

Inne nazwy: Fumaran, kwas trans-butenodiowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Przeciwutleniająca, Regulująca kwasowość, Konserwująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uważany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych.
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze, nadzienia i polewy do pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich, proszki do sporządzania napojów na bazie owoców, produkty w proszku do przygotowywania herbaty i naparów ziołowych, desery galaretkopodobne, mieszanki deserowe w proszku, fermentowane desery mleczne z dodatkami owocowymi, guma do żucia.

Kosmetyki: szminki.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Na skalę przemysłową otrzymywany poprzez katalityczną izomeryzację kwasu jabłkowego.
Kraje w których substancja jest zakazana
Kanada
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: suplementy diety (tabletki na kaca), leczenie łuszczycy.
Metabolizm
Jest naturalnym produktem pośrednim cyklu kwasów trikarboksylowych (cyklu Krebsa) oraz produktem ubocznym w cyklu mocznikowym.
Dopuszczalna dzienna dawka
6 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Naturalnie występuje w mchach i grzybach.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal4_dod_06122010.pdf http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v06je04.htm http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/summary/summary.cgi?cid=723
http://en.wikipedia.org/wiki/Fumaric_acid#cite_note-7
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/11-preserv-conserv-eng.php
Podobne z tej grupy
Askorbinian wapnia E302
Butylohydroksytoluen (BHT) E321
Cytryniany sodu E331
Kwas izoaskorbinowy E315
Kwas mlekowy E270
Nizyna E234
Ortofenylofenolan sodu E232
Propionian wapnia E282
Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu propylu E217
Witamina E E306