« Powrót do wyników wyszukiwania

Galusan propylu (E310)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Przeciwutleniająca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Kwas galusowy może powodować egzemę, astmę, problemy z żołądkiem oraz podrażnienia skóry. Istnieje podejrzenie, że substancja ta utrudnia wchłanianie żelaza. Powinny unikać go osoby uczulone na aspirynę Jest nie dopuszczalny do żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci.
Zastosowanie
Żywność: tłuszcze i oleje, ciasta w proszku wyroby typu sneksy, mleko w proszku do automatów, zupy i buliony w proszku, sosy, mięso suszone, przetworzone orzechy, produkty zbożowe poddane wstępnej obróbce termicznej, przyprawy, susze ziemniaczane, guma do żucia.

Kosmetyki: kremy, emulsje, płyny kosmetyczne.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję alkoholu propylowego oraz kwasu galusowego (produkowanego z garbników roślinnych).
Metabolizm
Niewiele jest danych na temat wchłaniania, metabolizmu i wydalania galusanów. Potrzeba dalszych badań.
Dopuszczalna dzienna dawka
1,4 mg/kg m.c. dziennie (tymczasowo)
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v32je02.htm http://www.123foodscience.com/food_chemistry/The_regulation_of_antioxidants_in_food.pdf
Podobne z tej grupy
Azotyn potasu E249
Azotyn sodu E250
Benzoesan potasu E212
Dwutlenek węgla E290
Galusan oktylu E311
Heksametylenoczteroamina E239
Kwas borowy E284
Kwas izoaskorbinowy E315
Ortofenylofenol E231
Wodorosiarczyn wapnia E227