« Powrót do wyników wyszukiwania
| Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
| Konserwant |
Przeciwutleniająca |
Niekorzystny |
| Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
| Kwas galusowy może powodować egzemę, astmę, problemy z żołądkiem oraz podrażnienia skóry. Istnieje podejrzenie, że substancja ta utrudnia wchłanianie żelaza. Powinny unikać go osoby uczulone na aspirynę Jest nie dopuszczalny do żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci. |
| Zastosowanie |
Żywność: tłuszcze i oleje, ciasta w proszku
wyroby typu sneksy, mleko w proszku do automatów, zupy i buliony w proszku, sosy, mięso suszone, przetworzone orzechy, produkty zbożowe poddane wstępnej obróbce termicznej, przyprawy, susze ziemniaczane, guma do żucia.
Kosmetyki: kremy, emulsje, płyny kosmetyczne. |
| Pochodzenie substancji |
| Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję alkoholu propylowego oraz kwasu galusowego (produkowanego z garbników roślinnych). |
| Metabolizm |
| Niewiele jest danych na temat wchłaniania, metabolizmu i wydalania galusanów. Potrzeba dalszych badań. |
| Dopuszczalna dzienna dawka |
| 1,4 mg/kg m.c. dziennie (tymczasowo) |