« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas mlekowy (E270)

Inne nazwy: Kwas 2-hydroksypropionowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Regulująca kwasowość, Konserwująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Bezpieczny w zastosowaniach spożywczych. U osób wrażliwych może może powodować kontaktowe podrażnienia skóry.
Zastosowanie
Żywność: dżemy, galaretki, słodzony przecier z kasztanów, oliwki, ser mozzarella i sery serwatkowe, desery mleczne, tłuszcze i oleje do gotowania lub smażenia lub przygotowywania sosów, konserwy mięsne, owoce i warzywa w puszkach lub słoikach, napoje mleczne fermentowane, majonezy, przetwory grzybowe i rybne w zalewie kwaśnej, nektary owocowe, piwo i napoje słodowe, wyroby cukiernicze i ciastkarskie, chleb produkowany wyłącznie z: mąki pszennej, wody, drożdży lub zakwasu oraz soli, świeży makaron; żywność przetworzona na bazie zbóż oraz żywność dla dzieci (tylko w celu regulacji kwasowości), preparaty do początkowego i dalszego żywienia niemowląt, żywność dla małych dzieci. Kosmetyki, np. szminki, podkłady, odświeżacze skóry, płyny do higieny intymnej.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany na drodze mlecznej fermentacji cukrów.
Poza żywnością stosowany również
Medycyna: leczenie niestrawności u dzieci. Farmacja: prebiotyki, roztwory do płukania pochwy, płyny do usuwania brodawek, maści na odciski. Pszczelarstwo: zwalczanie roztoczy. Przemysł chemiczny: pozyskiwanie m.in. glikolu propylenowego, kwasu akrylowego.
Metabolizm
Jest naturalym produktem pośrednim metabolizmu węglowodanów u człowieka. Powstaje m.in. z rozpadu glikogenu, z aminokwasów oraz kwasów dikarboksylowych (bursztynianu). Nie ma dostatecznych danych na temat tego, jaka jest maksymalna dawka, którą może spożyć człowiek. Wiadomo natomiast, że nie powinien być podawany dzieciom do 3 miesiąca życia, ponieważ nie mają one jeszcze rozwiniętych odpowiednich enzymów, które w wątrobie rozkładają te formy mleczanów.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Ciekawostki
Naturalnie występuje w kwaśnym mleku (stąd jego nazwa) oraz innych fermentowanych produktach mlecznych, kiszonkach i owocach. Kwas mlekowy powstaje w mięśniach na skutek intensywnego wysiłku fizycznego (procesy beztlenowe). Nie jest on jednak powodem bólów mięśni, popularnie zwanych zakwasami. Kwas mlekowy jest usuwany krótko po wysiłku, przyczyną bólu są zaś mechaniczne mikrouszkodzenia włókien mięśniowych.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal4_dod_06122010.pdf
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:253:0001:0175:PL:PDF http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je86.htm
Podobne z tej grupy
Askorbinian wapnia E302
Dwutlenek węgla E290
Dwuwęglan dimetylu E242
Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego E218
Galusan oktylu E311
Heksametylenoczteroamina E239
Kwas benzoesowy E210
Kwas octowy E260
Lizozym E1105
Wodorosiarczyn sodu E222