« Powrót do wyników wyszukiwania

Wodorosiarczyn sodu (E222)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Substancja konserwująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
U niektórych osób może wywołać pokrzywkę, podrażnienia skóry, a także astmę. Może powodować bóle głowy, podrażnienie układu pokarmowego, mdłości.
Zastosowanie
Żywność: winogrona stołowe, świeże owoce liczi, borówka amerykańska (Vaccinium corymbosum), napoje alkoholowe, soki owocowe, suche herbatniki, kukurydza cukrowa pakowana próżniowo, produkty mleczne, dżemy, galaretki, miazga ziemniaczana, ziemniaki obrane, pulpa cebuli, czosnku i szalotek, pulpa chrzanu, warzywa mrożone białe - w tym grzyby i białe nasiona roślin strączkowych, ziemniaki mrożone i głęboko mrożone, warzywa białe suszone - w tym nasiona roślin strączkowych, suszone grzyby, suszone orzechy kokosowe (np. wórki kokosowe), suszony imbir, suszone pomidory, suszone owoce i orzechy w łupinach, białe warzywa konserwowe w puszkach i słoikach, cytryny w plastrach w opakowaniach szklanych, czereśnie o białym miąższu w opakowaniach szklanych, mostarda di frutta, polewy (syropy do naleśników, aromatyzowane syropy do koktajli mlecznych i lodów spożywczych), całe ziarna sago i kasza jęczmienna perłowa, piwo, wino, miód pitny, dżemy, galaretki, marmolady, owoce kandyzowane, świeże, gotowane, mrożone i głęboko mrożone głowonogi i skorupiaki, cynamon, musztarda, żelatyna, zagęszczony sok winogronowy przeznaczony do domowego wyrob wina, orzechy marynowane.

Kosmetyki: płyn do higieny intymnej, farby do włosów, środki do usuwania kurzajek.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny
Poza żywnością stosowany również
Winiarstwo: dezynfekcja sprzętu do przygotowywania wina. Stosowany do oczyszczania ścieków, zwłaszcza zawierających chrom.
Metabolizm
Jest rozkładany w wątrobie do nieszkodliwych siarczanów i wydalany wraz z moczem.
Dopuszczalna dzienna dawka
0,7 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Podczas ogrzewania rozkłada się z wydzieleniem dwutlenku siarki. Może obniżać zawartość witamin w produktach spożywczych poprzez ich utlenianie.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
Podobne z tej grupy
Askorbinian sodu E301
Azotan potasu E252
Benzoesan wapnia E213
Galusan oktylu E311
Galusan propylu E310
Kwas sorbowy E200
Nizyna E234
Octany sodu E262
Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego E385
Tetraboran sodu E285