« Powrót do wyników wyszukiwania

Sorbinian wapnia (E203)

Inne nazwy: Sól wapniowa kwasu sorbowego

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Substancja konserwująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Wywołuje podrażnienia skóry, podrażnienia skóry, astmę, alergie. Może być przyczyną problemów behawioralnych.
Zastosowanie
Żywność: dżemy i galaretki niskocukrowe i niskokaloryczne, kandyzowane lub lukrowane owoce i warzywa, polewy (syropy do naleśników, aromatyzowane syropy do koktajli mlecznych i lodów spożywczych), gnocchi ziemniaczane, nadzienia do makaronów nadziewanych (np. pierożki ravioli), polenta, chleb pakowany krojony i chleb żytni, pieczywo cukiernicze, sery niedojrzewające, sery dojrzewające pakowane, w plasterkach i krojone, sery dojrzewające przekładane, sery serwatkowe pakowane, w plasterkach, krojone oraz przekładane, sery topione, produkty serowe niedojrzewające, dojrzewające oraz topione, białkowe analogi serów, serniki, fermentowane produkty mleczne bez dodatków smakowych i substancji aromatyzujących, margaryny o zawartości tłuszczu poniżej 60%, produkty mięsne poddane obróbce cieplnej, pieczywo, napoje bezalkoholowe, stosowany na powierzchnię świeżych nieobranych owoców cytrusowych, suszone owoce, warzywa w occie, oleju, solance, oliwki, przetwory owocowe i warzywne - w tym przetwory na bazie wodorostów morskich, auszpik (galareta) i sosy na bazie owoców. Kosmetyki, maści.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: konserwacja niektórych środków farmaceutycznych.
Metabolizm
Ulega β-oksydacji, czyli przemianom typowym dla kwasów tłuszczowych, stąd związek ten zaliczany jest do jednego z najbezpieczniejszych konserwantów.
Dopuszczalna dzienna dawka
25 mg/kg m.c. (ilość ta odnosi się wspólnie do spożycia kwasu sorbowego oraz jego soli - E202 i E203).
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 438/2013 z dnia 13 maja 2013r. Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jeceval/jec_334.htm
http://www.ptfarm.pl/pub/File/FP/2_2009/konserwacja.pdf
Podobne z tej grupy
Benzoesan wapnia E213
Dwuwęglan dimetylu E242
Izoaskorbinian sodu E316
Kwas askorbinowy E300
Kwas borowy E284
Kwas izoaskorbinowy E315
Octan potasu E261
Propionian potasu E283
Propyloparaben E216
Wodorosiarczyn sodu E222