« Powrót do wyników wyszukiwania

Sorbinian wapnia (E203)

Inne nazwy: Sól wapniowa kwasu sorbowego

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Substancja konserwująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Wywołuje podrażnienia skóry, podrażnienia skóry, astmę, alergie. Może być przyczyną problemów behawioralnych.
Zastosowanie
Żywność: dżemy i galaretki niskocukrowe i niskokaloryczne, kandyzowane lub lukrowane owoce i warzywa, polewy (syropy do naleśników, aromatyzowane syropy do koktajli mlecznych i lodów spożywczych), gnocchi ziemniaczane, nadzienia do makaronów nadziewanych (np. pierożki ravioli), polenta, chleb pakowany krojony i chleb żytni, pieczywo cukiernicze, sery niedojrzewające, sery dojrzewające pakowane, w plasterkach i krojone, sery dojrzewające przekładane, sery serwatkowe pakowane, w plasterkach, krojone oraz przekładane, sery topione, produkty serowe niedojrzewające, dojrzewające oraz topione, białkowe analogi serów, serniki, fermentowane produkty mleczne bez dodatków smakowych i substancji aromatyzujących, margaryny o zawartości tłuszczu poniżej 60%, produkty mięsne poddane obróbce cieplnej, pieczywo, napoje bezalkoholowe, stosowany na powierzchnię świeżych nieobranych owoców cytrusowych, suszone owoce, warzywa w occie, oleju, solance, oliwki, przetwory owocowe i warzywne - w tym przetwory na bazie wodorostów morskich, auszpik (galareta) i sosy na bazie owoców. Kosmetyki, maści.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: konserwacja niektórych środków farmaceutycznych.
Metabolizm
Ulega β-oksydacji, czyli przemianom typowym dla kwasów tłuszczowych, stąd związek ten zaliczany jest do jednego z najbezpieczniejszych konserwantów.
Dopuszczalna dzienna dawka
25 mg/kg m.c. (ilość ta odnosi się wspólnie do spożycia kwasu sorbowego oraz jego soli - E202 i E203).
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 438/2013 z dnia 13 maja 2013r. Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jeceval/jec_334.htm
http://www.ptfarm.pl/pub/File/FP/2_2009/konserwacja.pdf
Podobne z tej grupy
Askorbinian sodu E301
Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego E218
Izoaskorbinian sodu E316
Kwas borowy E284
Kwas fumarowy E297
Kwas izoaskorbinowy E315
Kwas mlekowy E270
Mleczan wapnia E327
Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu metylu E219
Witamina E E306