« Powrót do wyników wyszukiwania
Kwas borowy (E284)
Inne nazwy: Kwas borny, kwas ortoborowy, borofaks
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Konserwant |
Konserwująca |
Niebezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
W ilości zawartej w żywności nie powoduje skutków ubocznych. Zanotowano zatrucia na skutek kontaktu z obtartą skórą lub po połknięciu. Jest toksyczny dla nerek, wątroby, układu krwionośnego, rozrodczego i nerwowego. |
Zastosowanie |
Żywność: ikra jesiotra (kawior).
Kosmetyki: szminki, płyny do płukania jamy ustnej, kremy pod oczy, mydła, talki, zasypki dla dzieci. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany w reakcji gorącego roztworu boraksu z mocnymi kwasami; po ochłodzeniu wytrąca się z roztworu. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Australia, Japonia, Kanada, Nowa zelandia, Usa |
Poza żywnością stosowany również |
Rolnictwo: pestycydy, nawozy sztuczne. Przemysł: produkcja szkła, materiałów ognioodpornych. Farmacja: razem z talkiem jest składnikiem zasypki do stóp, która eliminuje nadmierne pocenie i przykry zapach. |
Metabolizm |
W ponad 90% wchłaniany w jelitach, szybko wydalany z moczem. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
0,16 mg/kg m.c. dziennie |
Ciekawostki |
Występuje w przyrodzie jako minerał: sassolin. Występuje także naturalnie w żywności: owocach, liściastych warzywach, nasionach roślin strączkowych, orzechach. |