« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Konserwant |
Utrwalająca kolor, Konserwująca |
Niebezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Może wywołać astmę, zapalenie nerek, bóle i zawroty głowy, problemy behawioralne. Uważa się go za związek kancerogenny. Jest niedozwolony dla dzieci poniżej 6 miesięcy (male dzieci mają inną hemoglobinę niż dorośli; jest ona bardziej reaktywna w stosunku do azotynów, połączenie z tymi związkami utrudnia przenoszenie tlenu przez krew). |
Zastosowanie |
Żywność: produkty mięsne peklowane, wędzone i marynowane, przetwory rybne. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez redukcję lub rozkład termiczny azotanu potasu. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Japonia |
Poza żywnością stosowany również |
Przemysł chemiczny: produkcja barwników azowych, reakcje nitrozowania. Fotografia: fotosensybilizator (uczulacz). |
Metabolizm |
W środowisku soku żołądkowego, po połączeniu z białkami, z azotynów powstają nitrozoaminy, które mają właściwości rakowtórcze. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
0,1 mg/kg m.c. dziennie |