« Powrót do wyników wyszukiwania

Azotyn potasu (E249)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Utrwalająca kolor, Konserwująca Niebezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może wywołać astmę, zapalenie nerek, bóle i zawroty głowy, problemy behawioralne. Uważa się go za związek kancerogenny. Jest niedozwolony dla dzieci poniżej 6 miesięcy (male dzieci mają inną hemoglobinę niż dorośli; jest ona bardziej reaktywna w stosunku do azotynów, połączenie z tymi związkami utrudnia przenoszenie tlenu przez krew).
Zastosowanie
Żywność: produkty mięsne peklowane, wędzone i marynowane, przetwory rybne.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez redukcję lub rozkład termiczny azotanu potasu.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia
Poza żywnością stosowany również
Przemysł chemiczny: produkcja barwników azowych, reakcje nitrozowania. Fotografia: fotosensybilizator (uczulacz).
Metabolizm
W środowisku soku żołądkowego, po połączeniu z białkami, z azotynów powstają nitrozoaminy, które mają właściwości rakowtórcze.
Dopuszczalna dzienna dawka
0,1 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal4_dod_06122010.pdf http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.inchem.org/documents/pims/chemical/pimg016.htm#SectionTitle:6.4 Metabolism Japonia:http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.8.6E.pdf
Podobne z tej grupy
Disiarczan potasu E224
Dwutlenek węgla E290
Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego E304
Galusan propylu E310
Kwas mlekowy E270
Kwas propionowy E280
Ortofenylofenolan sodu E232
Sorbinian potasu E202
Tetraboran sodu E285
Wodorosiarczyn sodu E222