« Powrót do wyników wyszukiwania
Kwas propionowy (E280)
Inne nazwy: Kwas propanowy
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Konserwant |
Konserwująca |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Jest zużywany w wielu reakcjach metabolicznych w organizmie. Może wywołać bóle głowy, migreny, a także podrażnienia skóry. |
Zastosowanie |
Żywność: chleb pakowany krojony, chleb żytni, chleby o zredukowanej kaloryczności, częściowo upieczone i pakowane: chleb, bułki oraz pieczywo typu pitta, opakowane pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie, pudding bożonarodzeniowy, sery i substytuty serów dojrzewających (tylko do stosowania na powierzchnię). |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany na drodze fermentacji z wykorzystaniem bakterii z rodzaju Propionibacterium. |
Metabolizm |
Kwas propionowy i jego sole są metabolizowane w organizmie na tej samej drodze co kwasy tłuszczowe. Kwas ten powstaje też naturalnie w organizmie na skutek działalności bakterii jelita grubego. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |
Ciekawostki |
Kwas propionowy i jego sole mogą naturalnie występować w niektórych produktach fermentowanych. |