« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas propionowy (E280)

Inne nazwy: Kwas propanowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Konserwująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Jest zużywany w wielu reakcjach metabolicznych w organizmie. Może wywołać bóle głowy, migreny, a także podrażnienia skóry.
Zastosowanie
Żywność: chleb pakowany krojony, chleb żytni, chleby o zredukowanej kaloryczności, częściowo upieczone i pakowane: chleb, bułki oraz pieczywo typu pitta, opakowane pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie, pudding bożonarodzeniowy, sery i substytuty serów dojrzewających (tylko do stosowania na powierzchnię).
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany na drodze fermentacji z wykorzystaniem bakterii z rodzaju Propionibacterium.
Metabolizm
Kwas propionowy i jego sole są metabolizowane w organizmie na tej samej drodze co kwasy tłuszczowe. Kwas ten powstaje też naturalnie w organizmie na skutek działalności bakterii jelita grubego.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Ciekawostki
Kwas propionowy i jego sole mogą naturalnie występować w niektórych produktach fermentowanych.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal4_dod_06122010.pdf
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je16.htm
Podobne z tej grupy
Azotan potasu E252
Azotyn sodu E250
Benzoesan potasu E212
Cytryniany sodu E331
Izoaskorbinian sodu E316
Kwas benzoesowy E210
Kwas cytrynowy E330
Kwas octowy E260
Propyloparaben E216
Siarczyn wapnia E226