« Powrót do wyników wyszukiwania

Benzoesan sodu (E211)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Substancja konserwująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może być przyczyną nasilenia objawów u astmatyków i alergików oraz podrażnienia przewodu pokarmowego. Powinny unikać go osoby uczulone na aspirynę.
Zastosowanie
Żywność: dżemy i galaretki niskocukrowe i niskokaloryczne, kandyzowane lub lukrowane owoce i warzywa, napoje gazowane, kiszonki, produkty do smarowania pieczywa, lukrowane wiśnie, produkty mięsne poddane obróbce cieplnej, oliwki i produkty na bazie oliwek, preparaty z wodorostów morskich, buraki ćwikłowe gotowane, suszone produkty mięsne, pasztety, ryby i owoce morza, surimi, płynna masa jajowa, zupy i buliony w płynie, sosy, tradycyjne szwedzkie i fińskie syropy cukrowe, piwo bezalkoholowe, napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15%.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję kwasu benzoesowego z wodorotlenkiem lub węglanem potasu.
Poza żywnością stosowany również
Medycyna: składnik pomocniczych środków diagnostycznych przy badaniach wątroby, składnik leków o działaniu odkażającym i wykrztuśnym. Wykorzystywany do produkcji płynów chłodniczych. W pirotechnice wykorzystywany w mieszaninach świszczących.
Metabolizm
Szybko wchłaniany w przewodzie pokarmowym, metabolizowany w wątrobie, wydalany całkowicie z moczem, głównie w postaci kwasu hipurowego. Nie kumuluje się w organizmie.
Dopuszczalna dzienna dawka
5 mg/kg m.c. dziennie (ilość ta odnosi się wspólnie do spożycia kwasu benzoesowego oraz jego soli - E211, 212 i E213, w przeliczeniu na kwas benzoesowy)
Ciekawostki
Naturalnie występuje w jagodach, w niewielkiej ilości także w żurawinie, cynamonie, goździkach, grzybach oraz fermentowanych przetworach mlecznych. W połączeniu z witaminą C może z niego powstawać rakotwórczy benzen (zwłaszcza w napojach gazowanych, gdzie występują oba te związki).
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 438/2013 z dnia 13 maja 2013r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jeceval/jec_184.htm http://www.inchem.org/documents/sids/sids/benzoates.pdf
http://www.ptfarm.pl/pub/File/FP/2_2009/konserwacja.pdf
Podobne z tej grupy
Azotan potasu E252
Benzoesan wapnia E213
Dwutlenek węgla E290
Galusan oktylu E311
Galusan propylu E310
Kwas benzoesowy E210
Kwas octowy E260
Kwas propionowy E280
Lecytyny E322
Propionian wapnia E282