« Powrót do wyników wyszukiwania

Natamycyna (E235)

Inne nazwy: Piramycyna

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Konserwująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Przy połknięciu jest umiarkowanie toksyczna. Może powodować mdłości, wymioty, biegunkę, jadłowstręt, a także niewielkie podrażnienia skóry.
Zastosowanie
Żywność: otoczki serów oraz produktów serowych twardych, półtwardych i półmiękkich, poddane obróbce cieplnej kiełbasy suszone peklowane (do stosowania tylko na ich powierzchnię).
Pochodzenie substancji
Związek naturalny. Otrzymywany z hodowli bakterii ze szczepów Streptomyces natalensis lub Streptococcus lactis..
Poza żywnością stosowany również
Medycyna: natamycyna jest antybiotykiem o silnym dzialaniu przeciwgrzybiczym.
Metabolizm
Prawdopodobnie w ogóle nie wchłaniana w przewodzie pokarmowym. Poza tym bardzo mało jest informacji na temat metabolizmu i wydalania natamycyny u ludzi.
Dopuszczalna dzienna dawka
0,3 mg/kg m.c.dziennie
Ciekawostki
Nie wywołuje zjawiska oporności na inne antybiotyki.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 438/2013 z dnia 13 maja 2013r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal4_dod_06122010.pdf http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1412.pdf
Podobne z tej grupy
Benzoesan wapnia E213
Dwutlenek siarki E220
Galusan propylu E310
Heksametylenoczteroamina E239
Kwas izoaskorbinowy E315
Kwas sorbowy E200
Mleczan sodu E325
Propyloparaben E216
Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu propylu E217
Wodorosiarczyn potasu E228