« Powrót do wyników wyszukiwania
Natamycyna (E235)
Inne nazwy: Piramycyna
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Konserwant |
Konserwująca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Przy połknięciu jest umiarkowanie toksyczna. Może powodować mdłości, wymioty, biegunkę, jadłowstręt, a także niewielkie podrażnienia skóry. |
Zastosowanie |
Żywność: otoczki serów oraz produktów serowych twardych, półtwardych i półmiękkich, poddane obróbce cieplnej kiełbasy suszone peklowane (do stosowania tylko na ich powierzchnię). |
Pochodzenie substancji |
Związek naturalny. Otrzymywany z hodowli bakterii ze szczepów Streptomyces natalensis lub Streptococcus lactis.. |
Poza żywnością stosowany również |
Medycyna: natamycyna jest antybiotykiem o silnym dzialaniu przeciwgrzybiczym. |
Metabolizm |
Prawdopodobnie w ogóle nie wchłaniana w przewodzie pokarmowym. Poza tym bardzo mało jest informacji na temat metabolizmu i wydalania natamycyny u ludzi. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
0,3 mg/kg m.c.dziennie |
Ciekawostki |
Nie wywołuje zjawiska oporności na inne antybiotyki. |