« Powrót do wyników wyszukiwania

Annato (E160b)

Inne nazwy: Biksyna, norbiksyna

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na żółto - różowo Należy unikać
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może powodować skłonność do irytacji, alergie, niedociśnienie i egzemę. Jest przyczyną bólu głowy u dzieci.
Zastosowanie
Żywność: margaryny, minarina, inne emulsje tłuszczowe, tłuszcz bezwodny, dekoracje i powłoki, pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie, lody spożywcze, likiery łącznie z napojami wzmocnionymi o zawartości alkoholu mniej niż 15% obj.

, sery topione aromatyzowane lub z dodatkami smakowymi, ser dojrzewający Pomarańczowy, Żółty oraz lekko dobarwiany, sery topione niearomatyzowane lub bez dodatków smakowych, desery; suche, smakowe, ziemniaczane, zbożowe lub skrobiowe wyroby typu sneksy: ekstrudowane lub ekspandowane smakowe wyroby typu sneksy, inne smakowe wyroby typu sneksy i smakowe powłoki orzechów; ryby wędzone, jadalne powłoki serów i jadalne osłonki serów Red Leicester oraz Mimolette, ekstrudowane, napowietrzane lub owocowo-aromatyzowane śniadaniowe przetwory zbożowe.
Pochodzenie substancji
Barwnik naturalny. Otrzymywany z nasion drzewa tropikalnego Bixa orellana L. (arnota właściwa)
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia
Poza żywnością stosowany również
Przemysł tekstylny: barwienie tkanin na kolor pomarańczowy. Przemysł chemiczny: wyrób farb.
Metabolizm
Brak dostatecznych danych na temat metabolizmu u ludzi.
Dopuszczalna dzienna dawka
Biksyna: 12 mg/kg m.c. dziennie Norbiksyna: 0,6 mg/kg mc.c. dziennie
Ciekawostki
Biksyna i norbiksyna należą do karotenoidów.
Źródła
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v52je03.htm http://apps.who.int/ipsc/database/evaluations/chemical.aspx?chemID=2706 http://www.fao.org/fileadmin/templates/agns/pdf/jecfa/cta/67/annatto.pdf Australia: http://ebookbrowsee.net/australia-and-new-zealand-schedule-3-colours-permitted-in-ac-pdf-d38137957
Podobne z tej grupy
Antocyjany E163
Beta-apo-8'karotenal (C30) E160e
Chlorofile E140
Dwutlenek tytanu E171
Karmel amoniakalny E150c
Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin E141
Likopen E160d
Luteina E161b
Węgiel roślinny E153
Żółcień pomarańczowa FCF E110