« Powrót do wyników wyszukiwania
Annato (E160b)
Inne nazwy: Biksyna, norbiksyna
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Barwnik | Barwi na żółto - różowo | Należy unikać |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Może powodować skłonność do irytacji, alergie, niedociśnienie i egzemę. Jest przyczyną bólu głowy u dzieci. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: margaryny, minarina, inne emulsje tłuszczowe, tłuszcz bezwodny, dekoracje i powłoki, pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie, lody spożywcze, likiery łącznie z napojami wzmocnionymi o zawartości alkoholu mniej niż 15% obj. , sery topione aromatyzowane lub z dodatkami smakowymi, ser dojrzewający Pomarańczowy, Żółty oraz lekko dobarwiany, sery topione niearomatyzowane lub bez dodatków smakowych, desery; suche, smakowe, ziemniaczane, zbożowe lub skrobiowe wyroby typu sneksy: ekstrudowane lub ekspandowane smakowe wyroby typu sneksy, inne smakowe wyroby typu sneksy i smakowe powłoki orzechów; ryby wędzone, jadalne powłoki serów i jadalne osłonki serów Red Leicester oraz Mimolette, ekstrudowane, napowietrzane lub owocowo-aromatyzowane śniadaniowe przetwory zbożowe. |
Pochodzenie substancji |
---|
Barwnik naturalny. Otrzymywany z nasion drzewa tropikalnego Bixa orellana L. (arnota właściwa) |
Kraje w których substancja jest zakazana |
---|
Australia |
Poza żywnością stosowany również |
---|
Przemysł tekstylny: barwienie tkanin na kolor pomarańczowy. Przemysł chemiczny: wyrób farb. |
Metabolizm |
---|
Brak dostatecznych danych na temat metabolizmu u ludzi. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
Biksyna: 12 mg/kg m.c. dziennie Norbiksyna: 0,6 mg/kg mc.c. dziennie |
Ciekawostki |
---|
Biksyna i norbiksyna należą do karotenoidów. |