« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas benzoesowy (E210)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Substancja konserwująca, Substancja aromatyzująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może być przyczyną pokrzywek, nadpobudliwości, astmy. Może też wywołać również problemy ze wzrokiem. Unikać go powinny osoby uczulone na aspirynę.
Zastosowanie
Żywność: dżemy i galaretki niskocukrowe i niskokaloryczne, kandyzowane lub lukrowane owoce i warzywa, napoje bezalkoholowe, bezmleczne dipy, produkty mięsne poddane obróbce cieplnej, jabłeczniki, lody, guma do żucia, oliwki i produkty na bazie oliwek, preparaty z wodorostów morskich, buraki ćwikłowe gotowane, suszone produkty mięsne, pasztety, ryby i owoce morza, surimi, płynna masa jajowa, zupy i buliony w płynie, sosy, tradycyjne szwedzkie i fińskie syropy cukrowe, piwo bezalkoholowe, napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15%.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Na skalę przemysłową otrzymywany z toluenu.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: konserwacja niektórych środków farmaceutycznych. Medycyna: stosowany jako lek ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Przemysł: produkt pośredni do otrzymywania m.in. fenolu, benzoesanu sodu i potasu oraz produkcji plastyfikatorów.
Metabolizm
Szybko wchłaniany w przewodzie pokarmowym, metabolizowany w wątrobie, wydalany całkowicie z moczem, głównie w postaci kwasu hipurowego.
Dopuszczalna dzienna dawka
5 mg/kg m.c. dziennie (ilość ta odnosi się wspólnie do spożycia kwasu benzoesowego oraz jego soli - E211, 212 i E213, w przeliczeniu na kwas benzoesowy)
Ciekawostki
Naturalnie występuje w produktach roślinnych i zwierzęcych, przede wszystkim w jagodach, żurawinie, borówce, anyżu, w korze czereśni oraz w produktach mlecznych. Pochodną kwasu benzoesowego jest aspiryna.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 438/2013 z dnia 13 maja 2013r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jeceval/jec_184.htm http://www.inchem.org/documents/sids/sids/benzoates.pdf http://www.cfs.gov.hk/english/programme/programme_rafs/programme_rafs_fa_01_05_ra.html http://www.ptfarm.pl/pub/File/FP/2_2009/konserwacja.pdf
Podobne z tej grupy
Azotan potasu E252
Disiarczan sodu E223
Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego E304
Kwas izoaskorbinowy E315
Mleczan wapnia E327
Natamycyna E235
Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu E215
Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu metylu E219
Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego E385
Wodorosiarczyn potasu E228