« Powrót do wyników wyszukiwania
Kwas benzoesowy (E210)
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Konserwant | Substancja konserwująca, Substancja aromatyzująca | Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Może być przyczyną pokrzywek, nadpobudliwości, astmy. Może też wywołać również problemy ze wzrokiem. Unikać go powinny osoby uczulone na aspirynę. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: dżemy i galaretki niskocukrowe i niskokaloryczne, kandyzowane lub lukrowane owoce i warzywa, napoje bezalkoholowe, bezmleczne dipy, produkty mięsne poddane obróbce cieplnej, jabłeczniki, lody, guma do żucia, oliwki i produkty na bazie oliwek, preparaty z wodorostów morskich, buraki ćwikłowe gotowane, suszone produkty mięsne, pasztety, ryby i owoce morza, surimi, płynna masa jajowa, zupy i buliony w płynie, sosy, tradycyjne szwedzkie i fińskie syropy cukrowe, piwo bezalkoholowe, napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15%. |
Pochodzenie substancji |
---|
Związek syntetyczny. Na skalę przemysłową otrzymywany z toluenu. |
Poza żywnością stosowany również |
---|
Farmacja: konserwacja niektórych środków farmaceutycznych. Medycyna: stosowany jako lek ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Przemysł: produkt pośredni do otrzymywania m.in. fenolu, benzoesanu sodu i potasu oraz produkcji plastyfikatorów. |
Metabolizm |
---|
Szybko wchłaniany w przewodzie pokarmowym, metabolizowany w wątrobie, wydalany całkowicie z moczem, głównie w postaci kwasu hipurowego. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
5 mg/kg m.c. dziennie (ilość ta odnosi się wspólnie do spożycia kwasu benzoesowego oraz jego soli - E211, 212 i E213, w przeliczeniu na kwas benzoesowy) |
Ciekawostki |
---|
Naturalnie występuje w produktach roślinnych i zwierzęcych, przede wszystkim w jagodach, żurawinie, borówce, anyżu, w korze czereśni oraz w produktach mlecznych. Pochodną kwasu benzoesowego jest aspiryna. |
Źródła |
---|
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 438/2013 z dnia 13 maja 2013r. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jeceval/jec_184.htm http://www.inchem.org/documents/sids/sids/benzoates.pdf http://www.cfs.gov.hk/english/programme/programme_rafs/programme_rafs_fa_01_05_ra.html http://www.ptfarm.pl/pub/File/FP/2_2009/konserwacja.pdf |