« Powrót do wyników wyszukiwania

Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego (E214)

Inne nazwy: P-hydroksybenzoesan etylu

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Substancja konserwująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
U niektórych ludzi estry kwasu benzoesowego mogą uwalniać histaminę i w ten sposób być przyczyną pseudo-alergicznych reakcji. Może wywołać pokrzywkę, reakcje alergiczne, łuszczenie i swędzenie skóry, a także anafilaksję.
Zastosowanie
Żywność: żelowe powłoki przetworów mięsnych (parzonych, peklowanych lub suszonych); pasztety, produkty mięsne poddane obróbce cieplnej, sneksy zbożowe i ziemniaczane i orzechy w polewach, wyroby cukiernicze (z wyjątkiem czekoladowych).

Kosmetyki: kremy nawilżające, kremy do opalania, mydła i inne.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Na skalę przemysłową otrzymywany z toluenu, a następnie poddany estryfikacji.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Kanada, Usa
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: dodawany do leków w postaci kremów, rzadziej maści, głównie do preparatów zawierających steroidy. Stosunkowo często obecny w lekach przeciwcukrzycowych i znieczulających.
Metabolizm
Estry etylu, metylu i propylu oraz ich sole sodowe są dobrze wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Połączenie esrowe łatwo ulega hydrolizie i wraz z moczem wydalany jest wolny kwas p-hydroksybenzoesowy, a także kwas p-hydroksyhipurowy i inne metabolity.
Dopuszczalna dzienna dawka
10 mg/kg m.c. dziennie (ilość ta odnosi się wspólnie do spożycia E214, E215, E218 i E219)
Ciekawostki
Związek należący to parabenów, które są słabymi alergenami kontaktowymi. Alergizują głównie osoby dotykające żywności. Natomiast jej zjedzenie powoduje prawie całkowite rozłożenie tych związków i raczej nie wywołuje alergii pokarmowej.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 438/2013 z dnia 13 maja 2013r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://www.mp.pl/artykuly/15858
http://www.ptfarm.pl/pub/File/FP/2_2009/konserwacja.pdf
http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/83.pdf
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/11-preserv-conserv-eng.php
Australia: http://www.comlaw.gov.au/Details/F2011C00892/Html/Volume_2 USA:http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Benzoesan potasu E212
Cytryniany sodu E331
Galusan dodecylu E312
Izoaskorbinian sodu E316
Kwas cytrynowy E330
Kwas jabłkowy E296
Kwas propionowy E280
Natamycyna E235
Wodorosiarczyn potasu E228
Wodorosiarczyn sodu E222