« Powrót do wyników wyszukiwania

Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego (E214)

Inne nazwy: P-hydroksybenzoesan etylu

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Substancja konserwująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
U niektórych ludzi estry kwasu benzoesowego mogą uwalniać histaminę i w ten sposób być przyczyną pseudo-alergicznych reakcji. Może wywołać pokrzywkę, reakcje alergiczne, łuszczenie i swędzenie skóry, a także anafilaksję.
Zastosowanie
Żywność: żelowe powłoki przetworów mięsnych (parzonych, peklowanych lub suszonych); pasztety, produkty mięsne poddane obróbce cieplnej, sneksy zbożowe i ziemniaczane i orzechy w polewach, wyroby cukiernicze (z wyjątkiem czekoladowych).

Kosmetyki: kremy nawilżające, kremy do opalania, mydła i inne.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Na skalę przemysłową otrzymywany z toluenu, a następnie poddany estryfikacji.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Kanada, Usa
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: dodawany do leków w postaci kremów, rzadziej maści, głównie do preparatów zawierających steroidy. Stosunkowo często obecny w lekach przeciwcukrzycowych i znieczulających.
Metabolizm
Estry etylu, metylu i propylu oraz ich sole sodowe są dobrze wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Połączenie esrowe łatwo ulega hydrolizie i wraz z moczem wydalany jest wolny kwas p-hydroksybenzoesowy, a także kwas p-hydroksyhipurowy i inne metabolity.
Dopuszczalna dzienna dawka
10 mg/kg m.c. dziennie (ilość ta odnosi się wspólnie do spożycia E214, E215, E218 i E219)
Ciekawostki
Związek należący to parabenów, które są słabymi alergenami kontaktowymi. Alergizują głównie osoby dotykające żywności. Natomiast jej zjedzenie powoduje prawie całkowite rozłożenie tych związków i raczej nie wywołuje alergii pokarmowej.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 438/2013 z dnia 13 maja 2013r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://www.mp.pl/artykuly/15858
http://www.ptfarm.pl/pub/File/FP/2_2009/konserwacja.pdf
http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/83.pdf
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/11-preserv-conserv-eng.php
Australia: http://www.comlaw.gov.au/Details/F2011C00892/Html/Volume_2 USA:http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Azotyn sodu E250
Butylohydroksyanizol (BHA) E320
Disiarczan sodu E223
Dwuwęglan dimetylu E242
Heksametylenoczteroamina E239
Kwas askorbinowy E300
Kwas jabłkowy E296
Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego E385
Tert-butylohydrochinon (TBHQ) E319
Wodorosiarczyn wapnia E227