« Powrót do wyników wyszukiwania

Siarczyn sodu (E221)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Substancja konserwująca, Substancja regulująca kwasowość Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
W małych dawkach uważany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych. Może obniżyć zawartość witamin w produktach na skutek utlenienia. Powinny unikać do osoby z dysfunkcją nerek i wątroby. W połączeniu z alkoholem wzmaga symptomy kaca. Może powodować bóle głowy, podrażnienie układu pokarmowego, mdłości.
Zastosowanie
Żywność: winogrona stołowe, świeże owoce liczi, borówka amerykańska (Vaccinium corymbosum), żółtko jaja i produkty z żółtkiem jaja, sałatki, piwo, chleb, karmel, herbatniki, tuńczyk, baza do gumy do żucia, kukurydza cukrowa pakowana próżniowo, ziemniaki obrane, pulpa cebuli, czosnku i szalotek, pulpa chrzanu, warzywa mrożone białe - w tym grzyby i białe nasiona roślin strączkowych, ziemniaki mrożone i głęboko mrożone, warzywa białe suszone - w tym nasiona roślin strączkowych, suszone grzyby, suszone orzechy kokosowe (np. wórki kokosowe), suszony imbir, suszone pomidory, suszone owoce i orzechy w łupinach, białe warzywa konserwowe w puszkach i słoikach, cytryny w plastrach w opakowaniach szklanych, czereśnie o białym miąższu w opakowaniach szklanych, polewy (syropy do naleśników, aromatyzowane syropy do koktajli mlecznych i lodów spożywczych), mostarda di frutta, całe ziarna sago i kasza jęczmienna perłowa, piwo, wino, miód pitny, dżemy, galaretki, marmolady, owoce kandyzowane, świeże, gotowane, mrożone i głęboko mrożone głowonogi i skorupiaki, cynamon, musztarda, żelatyna, zagęszczony sok winogronowy przeznaczony do domowego wyrobu wina, orzechy marynowane.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję dwutlenku siarki z roztworem węglanu sodu lub wodorotlenku sodu.
Poza żywnością stosowany również
Medycyna: sól glauberska siarczan sodu (środek przeczyszczający stosowany na zaparcia oraz przed zabiegami operacyjnymi). Przemysł tekstylny: środek wybielający. Przemysł garbarski: usuwanie włosów ze skróy.
Metabolizm
Siarczyny są utleniane w organizmie do siarczanów i wydalane z moczem.
Dopuszczalna dzienna dawka
0,7 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Stosowany jako polepszacz do chleba (ułatwia jego ugniatanie). Może obniżać zawartość witamin w produktach spożywczych poprzez ich utlenianie.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://www.food-info.net/pl/e/e221.htm
Podobne z tej grupy
Askorbinian wapnia E302
Bifenyl E230
Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego E304
Galusan dodecylu E312
Galusan oktylu E311
Kwas fumarowy E297
Kwas jabłkowy E296
Octan potasu E261
Propionian sodu E281
Propyloparaben E216