« Powrót do wyników wyszukiwania

Siarczyn sodu (E221)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Substancja konserwująca, Substancja regulująca kwasowość Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
W małych dawkach uważany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych. Może obniżyć zawartość witamin w produktach na skutek utlenienia. Powinny unikać do osoby z dysfunkcją nerek i wątroby. W połączeniu z alkoholem wzmaga symptomy kaca. Może powodować bóle głowy, podrażnienie układu pokarmowego, mdłości.
Zastosowanie
Żywność: winogrona stołowe, świeże owoce liczi, borówka amerykańska (Vaccinium corymbosum), żółtko jaja i produkty z żółtkiem jaja, sałatki, piwo, chleb, karmel, herbatniki, tuńczyk, baza do gumy do żucia, kukurydza cukrowa pakowana próżniowo, ziemniaki obrane, pulpa cebuli, czosnku i szalotek, pulpa chrzanu, warzywa mrożone białe - w tym grzyby i białe nasiona roślin strączkowych, ziemniaki mrożone i głęboko mrożone, warzywa białe suszone - w tym nasiona roślin strączkowych, suszone grzyby, suszone orzechy kokosowe (np. wórki kokosowe), suszony imbir, suszone pomidory, suszone owoce i orzechy w łupinach, białe warzywa konserwowe w puszkach i słoikach, cytryny w plastrach w opakowaniach szklanych, czereśnie o białym miąższu w opakowaniach szklanych, polewy (syropy do naleśników, aromatyzowane syropy do koktajli mlecznych i lodów spożywczych), mostarda di frutta, całe ziarna sago i kasza jęczmienna perłowa, piwo, wino, miód pitny, dżemy, galaretki, marmolady, owoce kandyzowane, świeże, gotowane, mrożone i głęboko mrożone głowonogi i skorupiaki, cynamon, musztarda, żelatyna, zagęszczony sok winogronowy przeznaczony do domowego wyrobu wina, orzechy marynowane.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję dwutlenku siarki z roztworem węglanu sodu lub wodorotlenku sodu.
Poza żywnością stosowany również
Medycyna: sól glauberska siarczan sodu (środek przeczyszczający stosowany na zaparcia oraz przed zabiegami operacyjnymi). Przemysł tekstylny: środek wybielający. Przemysł garbarski: usuwanie włosów ze skróy.
Metabolizm
Siarczyny są utleniane w organizmie do siarczanów i wydalane z moczem.
Dopuszczalna dzienna dawka
0,7 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Stosowany jako polepszacz do chleba (ułatwia jego ugniatanie). Może obniżać zawartość witamin w produktach spożywczych poprzez ich utlenianie.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://www.food-info.net/pl/e/e221.htm
Podobne z tej grupy
Askorbinian sodu E301
Askorbinian wapnia E302
Benzoesan wapnia E213
Butylohydroksytoluen (BHT) E321
Disiarczan potasu E224
Dwuwęglan dimetylu E242
Izoaskorbinian sodu E316
Octany sodu E262
Propionian potasu E283
Wodorosiarczyn potasu E228