« Powrót do wyników wyszukiwania

Monostearynian sorbitolu (E491)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Przeciwpianotwórcza, Nabłyszczająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Spożyty w małych dawkach jest zupełnie nieszkodliwy, jednak badania wykazały, iż jego nadmiar może przyczynić się do powiększenia wątroby i do opóźnienia wzrostu. Niepożądane objawy obserwowane są także w płucach, gdzie może dojść do zwłóknienia wewnątrzpłacikowego, prowadzącego do niewydolności oddechowej (są to jednak skrajne przypadki).
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze, polewy, lody, ciasta w proszku, lukier, mleko aromatyzowane, marmolada, emulsje tłuszczowe, substytuty mleka i śmietanki, zabielacze, zemulgowane sosy, drożdże piekarskie, guma do żucia, koncentraty płynnej herbaty.

Kosmetyki: toniki, mleczka, kremy, samoopalacze, dezodoranty.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez estryfikację sorbitolu kwasem stearynowym.
Poza żywnością stosowany również
Produkcja włókien syntetycznych, płyny używane przy obróbce skrawaniem metali, nabłyszczacz do skór
Metabolizm
W większości trawiony do kwasu stearynowego oraz bezwodników sorbitolu.
Dopuszczalna dzienna dawka
25 mg/kg m.c. dziennie dla sumy E491, E492, E493, E494 i E495.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v17je27.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Sorbitan_monostearate
Podobne z tej grupy
Alginian amonu E403
Alginian sodu E401
Hydroksypropylometyloceluloza (HPMC) E464
Kwas alginowy E400
Mączka chleba świętojańskiego E410
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym E472c
Monooleinian polioksyetylenosorbitolu E433
Octan izomaślanu sacharozy E444
Trifosforany E451
Tristearynian polioksyetylenosorbitolu E436