« Powrót do wyników wyszukiwania
Monostearynian sorbitolu (E491)
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Emulgator | Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Przeciwpianotwórcza, Nabłyszczająca | Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Spożyty w małych dawkach jest zupełnie nieszkodliwy, jednak badania wykazały, iż jego nadmiar może przyczynić się do powiększenia wątroby i do opóźnienia wzrostu. Niepożądane objawy obserwowane są także w płucach, gdzie może dojść do zwłóknienia wewnątrzpłacikowego, prowadzącego do niewydolności oddechowej (są to jednak skrajne przypadki). |
Zastosowanie |
---|
Żywność: wyroby cukiernicze, polewy, lody, ciasta w proszku, lukier, mleko aromatyzowane, marmolada, emulsje tłuszczowe, substytuty mleka i śmietanki, zabielacze, zemulgowane sosy, drożdże piekarskie, guma do żucia, koncentraty płynnej herbaty. Kosmetyki: toniki, mleczka, kremy, samoopalacze, dezodoranty. |
Pochodzenie substancji |
---|
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez estryfikację sorbitolu kwasem stearynowym. |
Poza żywnością stosowany również |
---|
Produkcja włókien syntetycznych, płyny używane przy obróbce skrawaniem metali, nabłyszczacz do skór |
Metabolizm |
---|
W większości trawiony do kwasu stearynowego oraz bezwodników sorbitolu. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
25 mg/kg m.c. dziennie dla sumy E491, E492, E493, E494 i E495. |
Źródła |
---|
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v17je27.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Sorbitan_monostearate |