« Powrót do wyników wyszukiwania

Sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu (E470b)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Przeciwzbrylająca, Wiążąca, Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak skutków ubocznych
Zastosowanie
Żywność: ciasta w proszku, mrożone frytki, słodziki stołowe w tabletkach.

Kosmetyki: zasypki dla dzieci.
Pochodzenie substancji
Związki syntetyczne. Otrzymywane poprzez reakcję kwasów tłuszczowych z wodorotlenkiem magnezu.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: produkcja tabletek (środek poślizgowy)
Metabolizm
Kwasy tłuszczowe i ich sole są naturalnymi produktami metabolizmu tłuszczów. Są przetwarzane na tych samych szlakach metabolicznych co kwasy tłuszczowe dostarczone naturalnie z dietą.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
Podobne z tej grupy
Acetylowany adypinian diskrobiowy E1422
Alginian amonu E403
Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu E475
Hydroksypropylometyloceluloza (HPMC) E464
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych E471
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym E472b
Monooleinian sorbitolu E494
Sacharoglicerydy E474
Stearyoilomleczan sodu E481
Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych E479b