« Powrót do wyników wyszukiwania

Kapsorubina (E160c)

Inne nazwy: Kapsantyna, ekstrakt z papryki

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na pomarańczowo - czerwono Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Nieszkodliwy w zastosowaniu spożywczym. Uważa się, że ma pozytywny wpływ na zdrowie.
Zastosowanie
Żywność: ekstrudowane, napowietrzane lub owocowo aromatyzowane śniadaniowe przetwory zbożowe, marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, ser dojrzewający Pomarańczowy, Żółty, sery topione, sery twarogowe, kiełbasy, pasztety, zapiekanki, zupy, przyprawy.
Pochodzenie substancji
Barwnik naturalny. Występuje w strąkach papryki (Capsicum annum).
Metabolizm
Brak dostatecznych danych na temat metabolizmu u ludzi.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nieustalone
Ciekawostki
Kapsantyna i kapsorubina należą do karotenoidów.
Źródła
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v60je01.pdf http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/publication/guidelinessotonsixcolours.pdf http://apps.who.int/ipsc/database/evaluations/chemical.aspx?chemID=5866
Podobne z tej grupy
Antocyjany E163
Brąz FK E154
Czerwień koszenilowa A E124
Indygotyna E132
Karmel amoniakalny E150c
Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin E141
Srebro E174
Tlenki i wodorotlenki żelaza E172
Złoto E175
Żółcień pomarańczowa FCF E110