« Powrót do wyników wyszukiwania
Kapsorubina (E160c)
Inne nazwy: Kapsantyna, ekstrakt z papryki
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Barwnik |
Barwi na pomarańczowo - czerwono |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Nieszkodliwy w zastosowaniu spożywczym. Uważa się, że ma pozytywny wpływ na zdrowie. |
Zastosowanie |
Żywność: ekstrudowane, napowietrzane lub owocowo aromatyzowane śniadaniowe przetwory zbożowe, marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, ser dojrzewający Pomarańczowy, Żółty, sery topione, sery twarogowe, kiełbasy, pasztety, zapiekanki, zupy, przyprawy. |
Pochodzenie substancji |
Barwnik naturalny. Występuje w strąkach papryki (Capsicum annum). |
Metabolizm |
Brak dostatecznych danych na temat metabolizmu u ludzi. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nieustalone |
Ciekawostki |
Kapsantyna i kapsorubina należą do karotenoidów. |