« Powrót do wyników wyszukiwania

Chlorofile (E140)

Inne nazwy: Chrolofiliny

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na zielono Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Nie zaobserwowano efektów ubocznych. Może powodować uczulenie na światło.
Zastosowanie
Żywność: ser Sage Derby, warzywa w occie, solance lub oleju (z wyjątkiem oliwek), zupy, sosy, oleje, fermentowane napoje mleczne, marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi.
Pochodzenie substancji
Barwnik naturalny. Otrzymywany głównie z alfalfa (lucerny), szpinaku, trawy i pokrzywy.
Poza żywnością stosowany również
Przemysł chemiczny: płyny do płukania jamy ustnej, antyperspiranty.
Metabolizm
Nierozpuszczalne w wodzie i kwasach, przez co prawie niewchłaniane w przewodzie pokarmowym, wydalane z kałem w postaci feofityny.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Źródła
http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/publication/guidelinessotonsixcolours.pdf
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v46aje03.htm
Podobne z tej grupy
Antocyjany E163
Beta-apo-8'karotenal (C30) E160e
Betanina E162
Błękit patentowy V E131
Karmel siarczynowy E150b
Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin E141
Kwas karminowy E120
Tartrazyna E102
Tlenki i wodorotlenki żelaza E172
Zieleń S E142