« Powrót do wyników wyszukiwania
Chlorofile (E140)
Inne nazwy: Chrolofiliny
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Barwnik |
Barwi na zielono |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Nie zaobserwowano efektów ubocznych. Może powodować uczulenie na światło. |
Zastosowanie |
Żywność: ser Sage Derby, warzywa w occie, solance lub oleju (z wyjątkiem oliwek), zupy, sosy, oleje, fermentowane napoje mleczne, marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi. |
Pochodzenie substancji |
Barwnik naturalny. Otrzymywany głównie z alfalfa (lucerny), szpinaku, trawy i pokrzywy. |
Poza żywnością stosowany również |
Przemysł chemiczny: płyny do płukania jamy ustnej, antyperspiranty. |
Metabolizm |
Nierozpuszczalne w wodzie i kwasach, przez co prawie niewchłaniane w przewodzie pokarmowym, wydalane z kałem w postaci feofityny. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |