« Powrót do wyników wyszukiwania
Błękit patentowy V (E131)
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Barwnik | Barwi na niebiesko-fioletowo | Należy unikać |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Skutki uboczne zdarzają się rzadko w takich stężeniach, w jakich są stosowane do barwienia żywności. Są doniesienia o przypadkach reakcji alergicznych, ze względu na łączenie się barwnika z białkami organizmu. Może powodować wzmożenie wydzielania histaminy, a więc nasilenie objawów astmy i reakcje alergiczne. Powinny unikać go osoby uczulone na salicyniany. Wywołuje nadpobudliwość. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: półprodukty żelujące do dekoracji. Medycyna: używany w limfangiografii jako barwnik do uwidaczniania naczyń chłonnych. Stomatologia: stosowany jako barwnik do tabletek barwiących, pokrywających płytkę, w celu jej uwidocznienia. |
Pochodzenie substancji |
---|
Barwnik syntetyczny organiczny |
Kraje w których substancja jest zakazana |
---|
Australia, Kanada |
Metabolizm |
---|
Bardzo słabo wchłaniany i w większości wydalany z kałem w postaci niezmienionej. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
5 mg/kg masy ciała |
Podobne z tej grupy |
---|
Annato E160b Betanina E162 Brąz HT E155 Kapsorubina E160c Karmel E150a Karmel amoniakalno-siarczynowy E150d Karmel siarczynowy E150b Kwas karminowy E120 Węgiel roślinny E153 Złoto E175 |