« Powrót do wyników wyszukiwania

Pektyny (E440)

Inne nazwy: Pektyna, pektyna amidowana

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator, Stabilizator, Nośnik, Zagęszczacz, Substancja żelująca Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca, Żelująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
U osób reagujących na glutamianian sodu mogą wystąpić niepożądane objawy w postaci bólów brzucha i wzdęć.
Zastosowanie
Żywność: dżemy, marmolady, galaretki i soki owocowe, desery w proszku (np. kisiel), kompoty.

Kosmetyki: kremy przeciwzmarszczkowe.
Pochodzenie substancji
Związek naturalny. Otrzymywany z pulpy jabłkowej oraz skórek pomarańczy. Pektyna amidowana jest związkiem syntetycznym powstającym w wyniku reakcji pektyny z amoniakiem.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: lekarstwa na biegunkę, suplementy diety.
Metabolizm
Stanowi substancję balastową (błonnik rozpuszczalny), która nie jest wchłaniana w jelitach. Pektyny są częściowo trawione dzięki mikroflorze jelitowej.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Ciekawostki
W przyrodzie występuje prawie we wszystkich owocach.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v08je09.htm
http://www.fao.org/ag/agn/jecfa-additives/specs/monograph7/additive-306-m7.pdf
http://www.food-info.net/uk/e/e440.htm
Podobne z tej grupy
Acetylowany fosforan diskrobiowy E1414
Guma arabska E414
Guma karaya E416
Siarczan amonu E517
Siarczan wapnia E516
Stearynian polioksyetylenu E431
Stearyoilomleczan sodu E481
Stearyoilomleczan wapnia E482
Tristearynian polioksyetylenosorbitolu E436
Węglan wapnia E170