« Powrót do wyników wyszukiwania

Guma konjac (E425)

Inne nazwy: Koncja glukomannan

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca, Żelująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Typowe objawy przedawkowania to: zaburzenia trawienia, bóle i skurcze żołądka, biegunka. Spożyty w postaci suchej może wywołać uduszenie się. Zauważono, że może ograniczać wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: E i A. Sugeruje się też, że może wykazywać pozytywny wpływ na zdrowie, np. prowadzi do skrócenia pasażu jalitowego, zmniejszenia masy ciała, obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.
Zastosowanie
Żywność: dżemy, lizaki, gotowe sosy i zupki, majonez.
Pochodzenie substancji
Substancja naturalna. Otrzymywana z bulw byliny Amorphophallus konjac.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Usa
Poza żywnością stosowany również
Framacja: suplementy diety (preparaty błonnikowe). Medycyna: środek zwiększający wydzielanie śliny.
Metabolizm
Głównym składnikiem jest glukomannan, który nie jest podatny na enzymy trawienne przewodu pokarmowego, jest natomiast rozkladany przez mikroflorę jelitową.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono (tymczasowo)
Ciekawostki
W krajach Dalekiego Wschodu od wieku używana była jako środek spożywczy, np. w Chinach i Japonii do produkcji makaronów (np. makaron shirataki).
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/reports/scf_reports_41.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v32je10.htm http://pl.wikipedia.org/wiki/Dziwid%C5%82o
USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm Australia: http://www.ddwcolor.com/wp-content/EditorUpload/File/regulatory/South%20Pacific/Australia%20and%20New%20Zealand%20Schedule%203%20Colours%20permitted%20in%20ac.pdf
Podobne z tej grupy
Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu E475
Karagen E407
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego E472f
Monooleinian polioksyetylenosorbitolu E433
Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu E434
Monostearynian polioksyetylenosorbitolu E435
Sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu E470b
Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego E1450
Stearyoilomleczan wapnia E482
Tristearynian polioksyetylenosorbitolu E436