« Powrót do wyników wyszukiwania

Acetylowany adypinian diskrobiowy (E1422)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Stabilizująca, Nośnik, Zagęszczająca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia modyfikowana. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt.
Zastosowanie
Żywność: lody, pizza, dressingi, marynaty, owoce konserwowe, owocowe nadzienia do ciast, jogurty.
Podobne z tej grupy
Alginian wapnia E404
Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego E477
Estry kwasów tłuszczowych i sacharozy E473
Guma karaya E416
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym E472d
Monostearynian sorbitolu E491
Octan izomaślanu sacharozy E444
Sacharoglicerydy E474
Stearyoilomleczan sodu E481
Tristearynian sorbitolu E492