« Powrót do wyników wyszukiwania

Acetylowany adypinian diskrobiowy (E1422)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Stabilizująca, Nośnik, Zagęszczająca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia modyfikowana. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt.
Zastosowanie
Żywność: lody, pizza, dressingi, marynaty, owoce konserwowe, owocowe nadzienia do ciast, jogurty.
Podobne z tej grupy
Agar E406
Alginian glikolu propylenowego E405
Estry glicerolu i kalafonii ekstrakcyjnej roślinnej E445
Glicerol E422
Guma guar E412
Metyloceluloza E461
Monolaurynian sorbitolu E493
Monooleinian sorbitolu E494
Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych E479b
Winian stearylu E483