« Powrót do wyników wyszukiwania

Chlorek wapnia (E509)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Wiążąca, Regulująca kwasowość, Nośnik, Utwardzająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Większe dawki mogą podrażnić błony śluzowe i wywołać dolegliwości żołądkowe. Zanotowano także zaburzenia rytmu serca.
Zastosowanie
Żywność: dżemy, marmolady, galaretki, przecier z kasztanów, kompoty owocowe, mleko w proszku i mleko zagęszczone, owoce i warzywa w puszkach lub słoikach, sery dojrzewające, twarogi, substytuty soli.

Kosmetyki: płyny do demakijażu oczu.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Powstaje jako produkt uboczny w trakcie produkcji węglanu sodu metodą Solvaya.
Poza żywnością stosowany również
Medycyna: niedobór wapnia, tężyczka. Otrzymywanie związków wapnia, składnik mieszaniny soli do posypywania dróg zimą, forma bezwodna - osuszanie gazów i substancji ciekłych.
Metabolizm
Chlorek wapnia uczestniczy w naturalnych szlakach metabolicznych ustroju. Jego wchłanianie zależy od zawartości witaminy D i fosforu w diecie, a także od czynności gruczołu przytarczycowego.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je83.htm http://pl.wikipedia.org/wiki/Chlorek_wapnia
Podobne z tej grupy
Chlorek potasu E508
Cytryniany amonowe E380
Fosforany magnezu E343
Fosforany wapnia E341
Kwas bursztynowy E363
Kwas siarkowy E513
Węglany magnezu E504
Winian sodowo-potasowy E337
Winian wapnia E354
Wodorotlenek wapnia E526