« Powrót do wyników wyszukiwania

Chlorek wapnia (E509)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Wiążąca, Regulująca kwasowość, Nośnik, Utwardzająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Większe dawki mogą podrażnić błony śluzowe i wywołać dolegliwości żołądkowe. Zanotowano także zaburzenia rytmu serca.
Zastosowanie
Żywność: dżemy, marmolady, galaretki, przecier z kasztanów, kompoty owocowe, mleko w proszku i mleko zagęszczone, owoce i warzywa w puszkach lub słoikach, sery dojrzewające, twarogi, substytuty soli.

Kosmetyki: płyny do demakijażu oczu.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Powstaje jako produkt uboczny w trakcie produkcji węglanu sodu metodą Solvaya.
Poza żywnością stosowany również
Medycyna: niedobór wapnia, tężyczka. Otrzymywanie związków wapnia, składnik mieszaniny soli do posypywania dróg zimą, forma bezwodna - osuszanie gazów i substancji ciekłych.
Metabolizm
Chlorek wapnia uczestniczy w naturalnych szlakach metabolicznych ustroju. Jego wchłanianie zależy od zawartości witaminy D i fosforu w diecie, a także od czynności gruczołu przytarczycowego.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je83.htm http://pl.wikipedia.org/wiki/Chlorek_wapnia
Podobne z tej grupy
Adypininian potasu E357
Cytryniany amonowe E380
Fosforany wapnia E341
Jabłczan potasu E351
Kwas adypinowy E355
Kwas fosforowy E338
Siarczany sodu E514
Tlenek wapnia E529
Węglany amonu E503
Wodorotlenek magnezu E528