« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Regulator kwasowości |
Wiążąca, Regulująca kwasowość, Nośnik, Utwardzająca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Większe dawki mogą podrażnić błony śluzowe i wywołać dolegliwości żołądkowe. Zanotowano także zaburzenia rytmu serca. |
Zastosowanie |
Żywność: dżemy, marmolady, galaretki, przecier z kasztanów, kompoty owocowe, mleko w proszku i mleko zagęszczone, owoce i warzywa w puszkach lub słoikach, sery dojrzewające, twarogi, substytuty soli.
Kosmetyki: płyny do demakijażu oczu. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Powstaje jako produkt uboczny w trakcie produkcji węglanu sodu metodą Solvaya. |
Poza żywnością stosowany również |
Medycyna: niedobór wapnia, tężyczka. Otrzymywanie związków wapnia, składnik mieszaniny soli do posypywania dróg zimą, forma bezwodna - osuszanie gazów i substancji ciekłych. |
Metabolizm |
Chlorek wapnia uczestniczy w naturalnych szlakach metabolicznych ustroju. Jego wchłanianie zależy od zawartości witaminy D i fosforu w diecie, a także od czynności gruczołu przytarczycowego. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |