« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas karminowy (E120)

Inne nazwy: Karmina, koszenila, czerwień naturalna 4

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na czerwono Należy unikać
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Nie jest toksyczna ani kancerogenna. To obecność zanieczyszczeń w preparacie barwnika (nie zaś sam kwas karminowy) może być przyczyną kataru siennego, pokrzywki czy nawet wstrząsu anafilaktycznego u niektórych osób.
Zastosowanie
Żywność: napoje alkoholowe, drink Americano, aromatyzowany napój winopochodny gronowy uzyskany z gorzkiego wina (bitter soda), aromatyzowane gorzkie wino gronowe (bitter vino), produkty piekarnicze, ciastka, desery, niektóre odmiany sera Cheddar, jogurty, sosy oraz słodycze, śniadaniowe przetwory zbożowe owocowo aromatyzowane, marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, kiełbasy, pasztety, kiełbaski śniadaniowe o zawartości przetworów zbożowych nie mniej niż 6%, mięso do hamburgerów z dodatkiem warzyw lub przetworów zbożowych w ilości nie mniej niż 4%, kiełbasa Chorizo, Salchichon, Pasturmas (jadalna zewnętrzna powłoka).

Kosmetyki: kolorowe szminki, czerwone cienie do powiek, szampony do włosów, tusze do rzęs.
Pochodzenie substancji
Barwnik naturalny. Otrzymywany w wyniku wodnej, wodnoalkoholowej lub alkoholowej ekstrakcji koszenili, tj. wysuszonych żeńskich osobników owadów Dactylopius coccus Costa.
Poza żywnością stosowany również
Barwnik otoczki tabletek, np. No-spa.
Metabolizm
Brak danych.
Dopuszczalna dzienna dawka
5 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Koszenila jest poddawana ponownej ocenie przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), planowany termin wydania opinii to 31/12/2015. Koszenila i karmin to nazwy barwnika, natomiast kwas karminowy jest związkiem chemicznym.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://registerofquestions.efsa.europa.eu/raw-war/?wicket:interface=:3::::
Podobne z tej grupy
Brąz HT E155
Czerwień koszenilowa A E124
Erytrozyna E127
Ester etylowy kwasu beta-apo-8'-karotenowego (C30) E160f
Indygotyna E132
Karmel E150a
Karmel amoniakalno-siarczynowy E150d
Kurkumina E100
Tlenki i wodorotlenki żelaza E172
Żółcień pomarańczowa FCF E110