« Powrót do wyników wyszukiwania

Węglany amonu (E503)

Inne nazwy: Węglan amonu, wodorowęglan amonu

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Buforująca, Regulująca kwasowość, Spulchniająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
W żywności uznawany za nieszkodliwy (w małych dawkach), jednak przy bezpośrednim kontakcie ze skórą może wywołać reakcję alergiczną w postaci wysypki.
Zastosowanie
Żywność: proszek do pieczenia, wyroby czekoladowe i kakaowe, przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i dzieci.

Kosmetyki: płyny do trwałej ondulacji.
Pochodzenie substancji
Związki syntetyczne. Węglan amonu otrzymuje się w reakcji podwójnej wymiany pomiędzy siarczanem amonu i węglanem wapnia.
Poza żywnością stosowany również
Środki gaśnicze i przeciwpożarowe, odczynniki laboratoryjne,mieszaniny chłodzące, garbarstwo, farbiarstwo.
Metabolizm
Węglany i wodorowęglany mogą być metabolizowane do dwutlenku węgla i usuwane z wydychanym powietrzem, mogą być również wydalane z moczem i kałem. Jon amonowy także jast naturalnym składnikiem organizmu - może być metabolizowany np. w reakcji syntezy glutaminy i asparaginy.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/40abcj01.htm http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99glan_amonu
Podobne z tej grupy
Chlorek potasu E508
Jabłczan potasu E351
Kwas adypinowy E355
Kwas bursztynowy E363
Kwas chlorowodorowy E507
Kwas siarkowy E513
Tlenek wapnia E529
Winian wapnia E354
Wodorotlenek magnezu E528
Wodorotlenek potasu E525