« Powrót do wyników wyszukiwania

Fosforany sodu (E339)

Inne nazwy: Sole sodowe kwasu fosforowego - fosforan monosodowy, fosforan disodowy, fosforan trisodowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Regulująca kwasowość, Emulgująca, Chelatująca, Wspomagająca działanie przeciwutleniaczy Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może niszczyć zęby i być przyczyną utraty wapnia z kości, przy bezpośrednim kontakcie może spowodować podrażnienia skóry (bąble, zaczerwienienie) oraz oczu.
Zastosowanie
Żywność: serki, makarony, pierogi, desery mrożone, napoje bezalkoholowe, wino owocowe, napoje dla sportowców, miód pitny, napoje spirytusowe z wyjątkiem whisky, aromatyzowane koktajle na bazie wina, przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki, przetworzone orzechy, mieszanki deserowe w proszku.

Kosmetyki: lakiery do paznokci.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję sodu lub związków sodu (wodorotlenku, tlenku) z kwasem fosforowym.
Poza żywnością stosowany również
Rolnictwo: nawozy sztuczne. Przemysł: chemiczne środki do zmiękczania wody. Farmacja: krople do oczu, żele do jamy ustnej zmniejszające uczucie suchości przy zaburzonym wydzielaniu śliny.
Metabolizm
Sole kwasu fosowrowego są naturalnym składnikiem organizmu, dlatego są wykorzystywane w róznych procesach metabolicznych. Pełnią rolę buforów płynów ustrojowych, uczestniczą w reakcjach energetycznych, biorą udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów.
Dopuszczalna dzienna dawka
70 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.123foodscience.com/food_chemistry/The_regulation_of_antioxidants_in_food.pdf
Podobne z tej grupy
Adypininian potasu E357
Adypininian sodu E356
Fosforany potasu E340
Jabłczany sodu E350
Kwas adypinowy E355
Siarczany sodu E514
Węglany magnezu E504
Wodorotlenek amonu E527
Wodorotlenek potasu E525
Wodorotlenek wapnia E526