« Powrót do wyników wyszukiwania
Fosforany sodu (E339)
Inne nazwy: Sole sodowe kwasu fosforowego - fosforan monosodowy, fosforan disodowy, fosforan trisodowy
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Regulator kwasowości |
Regulująca kwasowość, Emulgująca, Chelatująca, Wspomagająca działanie przeciwutleniaczy |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Może niszczyć zęby i być przyczyną utraty wapnia z kości, przy bezpośrednim kontakcie może spowodować podrażnienia skóry (bąble, zaczerwienienie) oraz oczu. |
Zastosowanie |
Żywność: serki, makarony, pierogi, desery mrożone, napoje bezalkoholowe, wino owocowe, napoje dla sportowców, miód pitny, napoje spirytusowe z wyjątkiem whisky, aromatyzowane koktajle na bazie wina, przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki, przetworzone orzechy, mieszanki deserowe w proszku.
Kosmetyki: lakiery do paznokci. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję sodu lub związków sodu (wodorotlenku, tlenku) z kwasem fosforowym. |
Poza żywnością stosowany również |
Rolnictwo: nawozy sztuczne. Przemysł: chemiczne środki do zmiękczania wody. Farmacja: krople do oczu, żele do jamy ustnej zmniejszające uczucie suchości przy zaburzonym wydzielaniu śliny. |
Metabolizm |
Sole kwasu fosowrowego są naturalnym składnikiem organizmu, dlatego są wykorzystywane w róznych procesach metabolicznych. Pełnią rolę buforów płynów ustrojowych, uczestniczą w reakcjach energetycznych, biorą udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
70 mg/kg m.c. dziennie |