« Powrót do wyników wyszukiwania

Betanina (E162)

Inne nazwy: Czerwień buraczana

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na ciemnoczerwono, Barwi na fioletowo Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Zostaje całkowicie wydalony z organizmu z moczem, nie powoduje skutków ubocznych. Ze względu na obecność azotanów nie powinno się podawać go dzieciom.
Zastosowanie
Żywność: kiełbasy, pasztety, warzywa w occie, solance lub oleju (z wyjątkiem oliwek), śniadaniowe przetwory zbożowe owocowo aromatyzowane, ciastka, galaretki i nadzienia owocowe, lody, jogurty, galaretki, marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, napoje. Kosmetyki.
Pochodzenie substancji
Barwnik naturalny. Ekstrakt z korzenia buraka ćwikłowego.
Metabolizm
Brak dostatecznych danych na temat metabolizmu u ludzi.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nieustalone
Źródła
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v22je08.htm
Podobne z tej grupy
Brąz FK E154
Brąz HT E155
Czerń brylantowa BN E151
Ester etylowy kwasu beta-apo-8'-karotenowego (C30) E160f
Kapsorubina E160c
Karmel E150a
Karoteny E160a
Luteina E161b
Srebro E174
Złoto E175