« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Barwnik |
Barwi na czarno |
Zalecana ostrożność |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Brak skutków ubocznych przy stosowanych dawkach. Może być przyczyną reakcji skórnych kontaktowych. |
Zastosowanie |
Żywność: chrupki kukurydziane, napoje spirytusowe, sosy warzywne, sosy sałatkowe, wyroby typu sneksy i chipsy, śmietanka, ser Morbier, jadalne powłoki serów dojrzewających i jadalne osłonki, koncentraty obiadowe i koncentraty dodatków do potraw. Kosmetyki. |
Pochodzenie substancji |
Barwnik naturalny |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Usa |
Poza żywnością stosowany również |
Medycyna: używany jako środek przeciwbiegunkowy (absorbuje na swojej powierzchni m.in. toksyny bakteryjne). |
Metabolizm |
Nie jest wchłaniany w przewodzie pokarmowym, wydalany z kałem. Brak dokładnych danych na temat metabolizmu. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nieustalone |