« Powrót do wyników wyszukiwania

Węgiel roślinny (E153)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na czarno Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak skutków ubocznych przy stosowanych dawkach. Może być przyczyną reakcji skórnych kontaktowych.
Zastosowanie
Żywność: chrupki kukurydziane, napoje spirytusowe, sosy warzywne, sosy sałatkowe, wyroby typu sneksy i chipsy, śmietanka, ser Morbier, jadalne powłoki serów dojrzewających i jadalne osłonki, koncentraty obiadowe i koncentraty dodatków do potraw. Kosmetyki.
Pochodzenie substancji
Barwnik naturalny
Kraje w których substancja jest zakazana
Usa
Poza żywnością stosowany również
Medycyna: używany jako środek przeciwbiegunkowy (absorbuje na swojej powierzchni m.in. toksyny bakteryjne).
Metabolizm
Nie jest wchłaniany w przewodzie pokarmowym, wydalany z kałem. Brak dokładnych danych na temat metabolizmu.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nieustalone
Źródła
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2592.pdf USA:http://www.fda.gov/forindustry/coloradditives/coloradditiveinventories/ucm106626.htm#list4
Podobne z tej grupy
Beta-apo-8'karotenal (C30) E160e
Czerwień Allura AC E129
Czerwień koszenilowa A E124
Czerwień litolowa BK E180
Karmel amoniakalno-siarczynowy E150d
Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin E141
Kurkumina E100
Kwas karminowy E120
Węglan wapnia E170
Złoto E175