« Powrót do wyników wyszukiwania
Węgiel roślinny (E153)
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Barwnik | Barwi na czarno | Zalecana ostrożność |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Brak skutków ubocznych przy stosowanych dawkach. Może być przyczyną reakcji skórnych kontaktowych. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: chrupki kukurydziane, napoje spirytusowe, sosy warzywne, sosy sałatkowe, wyroby typu sneksy i chipsy, śmietanka, ser Morbier, jadalne powłoki serów dojrzewających i jadalne osłonki, koncentraty obiadowe i koncentraty dodatków do potraw. Kosmetyki. |
Pochodzenie substancji |
---|
Barwnik naturalny |
Kraje w których substancja jest zakazana |
---|
Usa |
Poza żywnością stosowany również |
---|
Medycyna: używany jako środek przeciwbiegunkowy (absorbuje na swojej powierzchni m.in. toksyny bakteryjne). |
Metabolizm |
---|
Nie jest wchłaniany w przewodzie pokarmowym, wydalany z kałem. Brak dokładnych danych na temat metabolizmu. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
Nieustalone |
Źródła |
---|
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2592.pdf USA:http://www.fda.gov/forindustry/coloradditives/coloradditiveinventories/ucm106626.htm#list4 |
Podobne z tej grupy |
---|
Annato E160b Antocyjany E163 Betanina E162 Brąz FK E154 Czerwień 2G E128 Karmel E150a Likopen E160d Luteina E161b Srebro E174 Żółcień pomarańczowa FCF E110 |