« Powrót do wyników wyszukiwania
Zieleń S (E142)
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Barwnik | Barwi na zielono | Należy unikać |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Może powodować nadpobudliwość , astmę oraz wywoływać bezsenność. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, przetworzony (purée) groszek i ogrodowy groszek (w puszkach), sos miętowy, serniki w proszku. |
Pochodzenie substancji |
---|
Barwnik syntetyczny |
Kraje w których substancja jest zakazana |
---|
Japonia, Kanada, Usa |
Poza żywnością stosowany również |
---|
Przemysł tekstylny: barwienie tkanin. |
Metabolizm |
---|
Bardzo słabo wchłaniana i w większości wydalana z kałem w postaci niezmienionej. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
5 mg/kg m.c. dziennie |
Podobne z tej grupy |
---|
Amarant E123 Antocyjany E163 Azorubina E122 Czerń brylantowa BN E151 Dwutlenek tytanu E171 Erytrozyna E127 Glin E173 Karmel E150a Karmel amoniakalny E150c Kwas karminowy E120 |