« Powrót do wyników wyszukiwania
| Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
| Barwnik |
Barwi na zielono |
Należy unikać |
| Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
| Może powodować nadpobudliwość , astmę oraz wywoływać bezsenność. |
| Zastosowanie |
| Żywność: marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, przetworzony (purée) groszek i ogrodowy groszek (w puszkach), sos miętowy, serniki w proszku. |
| Pochodzenie substancji |
| Barwnik syntetyczny |
| Kraje w których substancja jest zakazana |
| Japonia, Kanada, Usa |
| Poza żywnością stosowany również |
| Przemysł tekstylny: barwienie tkanin. |
| Metabolizm |
| Bardzo słabo wchłaniana i w większości wydalana z kałem w postaci niezmienionej. |
| Dopuszczalna dzienna dawka |
| 5 mg/kg m.c. dziennie |