« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Barwnik |
Barwi na zielono |
Należy unikać |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Może powodować nadpobudliwość , astmę oraz wywoływać bezsenność. |
Zastosowanie |
Żywność: marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, przetworzony (purée) groszek i ogrodowy groszek (w puszkach), sos miętowy, serniki w proszku. |
Pochodzenie substancji |
Barwnik syntetyczny |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Japonia, Kanada, Usa |
Poza żywnością stosowany również |
Przemysł tekstylny: barwienie tkanin. |
Metabolizm |
Bardzo słabo wchłaniana i w większości wydalana z kałem w postaci niezmienionej. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
5 mg/kg m.c. dziennie |