« Powrót do wyników wyszukiwania
Żelazocyjanek sodu (E535)
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Środki pomocnicze |
Przeciwzbrylająca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Uznany za nieszkodliwy w żywności. Ze względu na intensywnie żółtą barwę stosowany jest w niewielkich ilościach. |
Zastosowanie |
Żywność: sole i mieszanki przyprawowe. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję cyjanku wodoru, chlorku żelaza i wodorotlenku sodu. |
Poza żywnością stosowany również |
Przemysł fotograficzny. Przemysł naftowy (do usuwania merkaptanów). |
Metabolizm |
Z powodu trwałość wiązania pomiędzy sodem a cząsteczką żelazocyjanku związek ten uznawany jest za nietoksyczny - nie wchodzi w reakcję z organizmem i wydalany jest z moczem. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
0,025 mg/kg m.c. dziennie |