« Powrót do wyników wyszukiwania

Butylohydroksyanizol (BHA) (E320)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Przeciwutleniająca, Konserwująca Niebezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
W dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy wątroby, nerek, żołądka, tarczycy. Podejrzewany jest o możliwość wywoływania alergii. W połączeniu z dużymi ilościami witaminy C może wytwarzać wolne rodniki, które mogą uszkodzić składniki komórek, w tym DNA. Z tego powodu władze UE postanowiły w przyszłości ograniczyć stosowanie BHA. wprowadzono zakaz stosowania w żywności dla dzieci.
Zastosowanie
Żywność: tłuszcze, oleje, ciasta w proszku, mleko w proszku do automatów, mięso suszone, przetworzone orzechy, produkty zbożowe poddane obróbce termicznej, susze ziemniaczane, guma do żucia, suplementy diety, koncentrat pomidorowy. Kosmetyki, np. szminki.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany w reakcji 4-metoksyfenolu z izobutylenem.
Poza żywnością stosowany również
Przemysł naftowy, produkcja opakowań, gumy, karmy dla zwierząt.
Metabolizm
BHA jest bardzo szybko wchłaniany, metabolizowany i wydalany z organizmu, w większości z moczem i kałem. Główne metabolity to glukuronidy, siarczany i fenole (np. TBHQ).
Dopuszczalna dzienna dawka
1 mg/kg mc.c dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2392.pdf
Podobne z tej grupy
Askorbinian wapnia E302
Galusan propylu E310
Kwas octowy E260
Mleczan sodu E325
Ortofenylofenol E231
Propionian potasu E283
Propionian sodu E281
Siarczyn sodu E221
Sorbinian wapnia E203
Wodorosiarczyn potasu E228